Документите са осигурени от служител на енергийния олигарх и са проверени фактура по фактура от гражданската организация, преди да бъдат комплектовани за разследващите органи, обясни Гамизов на пресконференция. Той гарантира, че ако прокуратурата не защити този човек, “ние до довечера ще го изведем от България”, предаде БЛИЦ.
По изчисления на експертите от Гражданска лига разследването на дейността на фирмите на Дечко Колев в ТЕЦ “Марица-Изток 2” ще установят злоупотреби за 400 млн. лв. и допълнителни загуби, като общият размер на щетите ще достигне 900 млн. лв.
Само от договор за ремонт на седми блок на ТЕЦ-а фирмата на Колев “Енергоремонт – Гълъбово” АД е получила “благодарение на добрите си отношения с Румен Овчаров” поръчки на стойност 102 млн. лв. Според Гамизов няма да може да се установи и 20-30 процента от тези ремонти да са извършени.
“Синът ми е депутат (Иван Колев от ГЕРБ), аз съм супер тарикат, кой е тоя парцал, който ще ми търси сметка дали си изпълнявам договорите. През ръцете ми минават 170 млн. лв. годишно”, това казал на всеослушание пред старозагорци енергийният олигарх, твърди Гамизов.
"В договора за ремонта на седми блок няма икономически смисъл, защото спечелената обществена поръчка е за 18 млн. лв. (около 9 млн. евро), което е половината от цената на един нов блок (18 млн. евро). Не стига това, ами те не го и правят", коментира пред БЛИЦ главният секретар на организацията нотариус Стефан Стойков.
Срокът за изпълнение на поръчката е октомври, а до момента не са заявени никакви елементи, посочи Стефан Гамизов, като се позова на лични разговори в централите на "Сименс", "Тошиба", "Дженеръл Илектрик" и други от големите производители в бранша.
Държавата води 30 дела да си прибере дължимото ДДС, една от фирмите на старозагорския олигарх - "ЕТ "Дечко Колев -ИДА" вече е с изготвен ревизионен акт за 2 522 787, 20 лв., посочи Гамизов. Фактурите, предоставени на гражданската организация според него доказват наличието на група, създадена с престъпна цел.
Миналата седмица от гражданската лига са били на среща с премиера, там са присъствали вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов, главният прокурор, директорът на Националната следствена служба.
"Ние очакваме те да свършат работата, която е заявена от обществото. Не забелязахме да са разтревожени от това, че ще огласим публично данните. Бойко Борисов не даде вид, че за него има значение дали сигналът е за човек от неговата партия. Възможно е депутатът от ГЕРБ Иван Колев вече да е напуснал дружеството, но там фигурира неговата съпруга - Елена Колева. Искаме да видим как започва разследване срещу действащ политик в България", заяви още лидерът на гражданската организация.
За да не бъдат обвинени в пристрастие, другата седмица оттам ще обявят данни и за представител на опозицията - за един от играчите в търговията с електричество. А впоследствие идвал ред  и на службите за сигурност.
"Ще си отворя голямата уста точно след две седмици", закани се Стефан Гамизов.
Според мажоритарния народен избраник от ГЕРБ Иван Колев обаче, злоупотребите са само "в главата на Гамизов". Пред БТА в Стара Загора той не отрече, че фирмите на неговия баща Дечко Колев изпълняват договори по обществени поръчки в ТЕЦ "Марица Изток 2". Става въпрос за рехабилитацията на Седми блок на стойност 18 милиона лева и за стар договор от 2007 г., въз основа на който е ремонтиран гумено-лентов транспортьор за 11 милиона лева. Нямам основание да се безпокоя нито от проверки, нито от реални данни за злоупотреби, защото такива няма, категоричен бе Иван Колев.