Той допълни, че камерите вече са поставени на възлови места за сигурността в сградата на ректората, тъй като вероятно това е най-голямата обществена сграда у нас със свободен достъп - през нея на ден минават над 20 000 души, посочи Илчев.
Поставянето на камерите досега струва 30 хиляди лева, предаде БТА.
По думите на Илчев ще е необходим четвърт милион лева за цялостното изграждане на системата за видеонаблюдение. Той заяви, че въвеждането на новата система е съобразено с препоръките на полицията и на пожарната.
Ректорът съобщи, че през последните години три пъти студенти на СУ са били заплашвани с пистолет и нож, имало е и много кражби в сградата на ректората.
"Изпитвам ужас, че някой луд ще влезе и ще започне да стреля”, призна Илчев, цитиран от "Фокус".
Ректорът каза още, че през зимата за няколко дни влизането без студентска книжка е било забранено и тогава са се очаквали големи протести от страна на студентите. Когато обаче този пропускателен режим бил отменен, група студенти са помолили да се възстанови, защото така обстановката в сградата е била много по-спокойна и без присъствието на натрапници.
Затова от 6 месеца се работи по задача за осъществяването на електронен достъп с карти до Софийския университет. Предвидено е и аудиториите също да се отключват и заключват със специални карти, като чрез тях ще може да се контролира кой, кога и къде от преподавателите изнася лекции.
Приключи кандидатстудентската кампания на (СУ), заяви междувременно зам.-ректорът Мария Шишиньова.
След трето класиране са останали 865 незаети места. За сравнение тя даде бройката през миналата годината, когато незаетите места са били 825.
Към момента се обсъжда дали е необходимо да се организира допълнително четвърто класиране, на което да могат да участват и зрелостници, положили поправителна матура, за да се запълнят местата. Обсъжда и се вариант, при който да може да се кандидатства и с оценката от поправителния държавен зрелостен изпит.
Незапълнени остават професионални направления като педагогика, химия, физика, музика, изобразително изкуство, руска филология, немска филология. Напълно запълнени са пък професионалните направления психология, политически науки, право, туризъм, медицина.
От пролетта насам план-приемът на СУ е 5162 души. След третото класиране са записани 4297 души, а през изминалата година те са били 4210. По време на кампанията в СУ са извършени 20 165 човекоизпита. 30 пък са видовете изпити - 27 писмени и 3 устни. 1687 квестори са наблюдавали кандидатите по време проверката на знанията им.
Спрямо правилника на кандидат-студентите до 25 септември включително продължава събирането на молби на кандидат-студенти, които са инвалиди или сираци. На тези, които са участвали в изпитите, но не са успели да се класират, молбите ще бъдат разгледани до 31 август.