Това заяви в края на четиридневната си обиколка в Кърджалийска област министърът на културата Вежди Рашидов, предаде БТА.
Пред представители на културни и обществени организации в града той каза, че неговия предшественик Стефан Данаилов е похарчил 70% от бюджета на ведомството за сериозни капиталови разходи, а не за творческа дейност и на практика пари има засега само за заплати.
Министърът на културата застава зад идеята до няколко седмици да покани ръководствата на всички творчески съсловия всяко едно да изложи и защити концепцията си - как искат гилдиите да живеят и се развиват по- нататък. Ако бъдат съобразени с пазарните принципи и продукта им се продава, то няма как министерството да не подкрепи една такава цел, увери Вежди Рашидов.
Базите на културните институции в Кърджалийска област`са в окаяно състояние пак поради липса на средства за поддръжката им, е констактирал по време на обиколката си министър Рашидов. Не работят големи читалища като тези в Момчилград и Джебел, но тяхният сграден фонд е към общините.