Това предвижда новата наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети, съобразно изисквания за здравословно хранене в училищата на МЗ, съобщиха от просветното министерство, цитирани от "Фокус".
В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците. Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки.
Новата наредба предвижда поне веднъж седмично на учениците да се предлага риба. Два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, като макаронена юфка, спагети трябва да се предлагат поне веднъж седмично. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да е без видими мазнини. Колбасите се изключват като вариант за основно хранене. Айранът трябва да е без сол, а млечните продукти трябва да са с мазнини до 2%.
Контролът за спазване на новата наредба ще се осъществява от РИОКОЗ. Глобите при нарушения са от 100 до 5000 лв.
Според проучване през 2006 г. сред училищни столове и бюфети - в градовете 36% от учениците ползват столовете, а в селата - 54% от децата. Мляко и млечни продукти се предлага едва в 39 % от столовете, в около 20% от столовете има плодове за десерт, в 84% от столовете не се предлага пълнозърнест хляб, в 20% от столовете в училищата не се предлага риба, а 84% от столовете предлагат пържени храни.
Сред българските деца има тревожна тенденция за увеличаване на децата със свръхтегло и затлъстяване, изтъкна проф. Стефка Петрова, зам.-директор на Националния център по опазване на общественото здраве” и национален консултант по хранене и диетика. През 2004 г. повишеното тегло сред децата до 18-годишна възраст е 20%, от които 5% е затлъстяването. Четири години по-късно при проучване сред децата от първи клас 30% от тях са с наднормено тегло, от тях 17% са със свръхтегло, а 13% са със затлъстяване. Според данните от изследването около 2% са децата в първи клас с поднормено тегло.
Проф. Петрова обясни, че свръхтеглото и наднорменото тегло пораждат риск от ранна хипертония при децата, от диабет и поредица други заболявания. Не е въведено ограничение за предлагането на храните, които се забраняват за продажба в училищните столове и бюфети, да се предлагат и в близките до училищата заведения за хранене, каза още проф. Петрова.
Тя уточни, че за първи път забрани за използване на определени храни в училищата са въведени в САЩ.