Това е станало при гранична проверка на района, съобщи директорът на Гранична полиция – Бургас, Ваньо Иванов, предаде “Фокус".
Акцията е извършена малко след полунощ. Граничарите са се намесила в момент, когато рибарите са разтоварвали улова. По думите на Иванов при появата на униформените бракониерите хукнали да бягат - част от тях с лодка навътре в морето, а другите - с кола. След като чули предупреждението на полицията, че ще бъдят задържани и откъм море, бракониерите се предали.
При разследване на случая се оказало, че шофьорът на автомобила е бил без лична карта и документ за правоуправление на превозно средство.
Уловът на рибарите се е състоял от 185 калкана и два легена риба ватос - известен още с името “софийски калкан”. Цената на ватоса е много по-ниска от тази на калкана – само 4-5 лв. за килограм. Рибата  наподобява калкана и когато му се изреже опашката успешно се продава в столицата като калкан на хора, които не могат да разпознаят разликата. Оригиналният калкан струва у нас към 20 лв. за кило, а в съседна Турция се движи -  между 28 и 30 евро за кг, уточни Ваньо Иванов.
Уловът на калкан е забранен от месец април, тъй като България изпълни годишната си квота от 50 тона.
Рибата е иззета като веществено доказателство. Тя ще бъде разпределена като дарение на Социалния патронаж в Каварна, Дома за възрастни хора с умствени увреждания в село Свети Никола и Дом “Дъга” в Добрич.
При проверката граничните полицаи са получили навременно съдействие от РПУ – Каварна и Териториалната дирекция на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), каза Ваньо Иванов. Вече е започнало дознание по случая, предстои нарушителите да бъдат санкциноирани.
По повод случая с бракониерския улов на калкан Ваньо Иванов коментира, че ако незаконният улов у нас продължи с тези темпове, които се наблюдават сега, калканът ще изчезне.