"Засега предприемаме само митинг в подкрепа на осъдените офицери Мирослав Писов, Борислав Механджиев и Иво Иванов и бившите сержанти Янко Граховски и Георги Калинков", заяви пред Дарик бившият председател на Федерацията на полицейските синдикати Валентин Попов.
Преди дни Военно-апелативният съд потвърди ефективните присъди на бившите антимафиоти от Благоевград - Писов бе осъден на 18 години затвор, а останалите на по 16. Присъдата може да бъде обжалвана пред последната инстанция - Върховния касационен съд.
"Не е изключено в по-късен етап да призовем органите на реда в Пиринско, а защо не и в цялата страна, да изразят позицията си, относно наложеното тежко наказание спрямо бившите ни колеги в благоевградската полицейска дирекция", каза още Попов.
На въпрос дали протестните действия на полицейските служители не са закъснели, той отговори, че колегите му са се надявали, че българският съд ще правораздаде наказанията съгласно закона, а не под натиск.
Първият митинг в защита на бившите полицаи ще се състои в понеделник - 10 август, пред сградата на Съдебната палата в Благоевград. Разпространена е вече и декларация към правозащитните организации, МВР, Министерски съвет и гражданството. В документа пише: „Решението на военните магистрати е позор за българското правосъдие и държавността. Г-н министър, не позволявайте служителите ви да се чувстват обругани, смазани и беззащитни, колегите ни не са убийци!"