Статията започва с конкретен случай на отвличане посред бял ден в София. Нищо неподозиращи свидетели си мислят, че се снима филм. Само локвата истинска кръв след пежото на похитителите показва, че става дума за реално разиграла се драма. Става дума за случая с 64-годишния бизнесмен Вене Сотиров, чиято съдба и до днес не е известна. За разлика от повечето жертви, той така и не бе върнат след плащане на откуп.
Днес отвличанията са печаливш допълнителен бизнес на българския подземен свят. Рискът е минимален, а полицията не само няма интерес от залавянето на извършителите, но и в много случаи се подозира, че стои зад отвличанията заедно с бивши агенти на някогашните тайни служби, коментира "Шпигел". Според авторката на публикацията Ренате Флотау страшното е в това, че около 80 на сто от случаите на отвличания не се обявяват пред полицията. Предполага се, че това засяга около 50 души. Много семейства не се обаждат в полицията, защото се страхуват, че така рискуват живота на отвлечения роднина. С това обаче те само поощряват дребните престъпници да продължат с бизнеса, в който само изглежда, че няма риск. Така един ден спиралата на насилието ще стане толкова некотролируема, както вече избуялата корупция в тази балканска държава, прогнозира журналистката.
Една значителна част от публикацията е посветена на бруталността, с която действат похитителите, когато не им бъде даден навреме искания откуп. Роднините получват отрязани уши или пръсти на отвлечения като предупреждение, научават читателите онлайн изданието. В статията са изброени множество случаи на похищения, включително и такива, за които се подозира, че са били инсценирани от самата жертва.
"Тук става дума за пране на пари", казва лидерът на РЗС Яне Янев пред авторката. Според него реалните отвличания рядко стават известни и засягат не само богатите българи.
И чуждестранни фирми попадат в полезрението на мафията и работещите с нея политици, както и служители на правосъдието и полицията, пише още Ренате Флотау и описва няколко фрапиращи случаи с чужденци, отказали да плащат рекет. Един от тях е разказан от Яне Янев.
Германска фирма в Петрич край гръцката граница отказала да плаща на митничарите задължителната вноска рекет. Затова на граничния пункт Калотина бил спрян ТИР на въпросната фирма с обяснението, че митническите му документи били нередовни. На шофьора, все пак, било позволено да се обади на една адвокатка, която съвсем случайно била жена на районен съдия в Петрич. Германската фирма платила рекета под формата на хонорара за адвокатката в размер на 50 хиляди евро и с това случаят приключил.
А по повод на предлаганата от българската компания "Лев инс" съвместно с английската "Лойдс" застрахователна полица срещу отвличане за откуп, изданието отбелязва: "Под въпрос е, дали това дава достатъчна защита срещу отвличания". Според запознати зад този бизнес стоят бивши сътрудници на тайните служби.
Затова пък въпреки икономическата криза в страната има бум на друг бранш - обучението на бодигардове. Сега всички надежди са свързани с новия премиер Бойко Борисов, бивш бодигард. Той вече обяви, че ще има нов закон, който предвижда доживотна присъда за похитители. За тази цел обаче те най-напред трябва да бъдат заловени, отбелязва "Шпигел".