Това заяви пред радио “Фокус” бащата на убитите сестри Стоимен Белнейски. Той допълни, че Янева разказва и повтаря тази история от две години - за това, че на 28 януари 2006 година е видяла двете момичета живи да бъдат вкарвани от двама мъже в съседна на нейната къща, а на други ден станала свидетел как ги натоварили мъртви и в чували в багажника на автомобил.
Проверката на разследващите органи отчела историята като ялова и останала в аналите на следствието, каза още Белнейски. Подтикът Янева да разгърне още веднъж зловещия сценарий е неясен за почерненото семейство. Родителите на убитите деца познават учителката, срещали са се с нея, чували са неведнъж историята й, но безрезултатно.
Ще бъде разпитан всеки един, който разполага с факти за убийството на сестрите Белнейски, каза междувременно окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева по повод информацията за начална утичелка от града.
Ганчева потвърди, че педагожката Калина Янева наистина е дала доброволни показания в полицията преди три години, но не се ангажира да коментира дали изнесените от нея факти са истина или не, предаде БНР. Оттам уточняват, че учителката сама е пожелала името й да бъде съобщено по "Хоризонт" без да се спестяват детайлите от свидетелския й разказ.
"Стоя зад думите си и очаквам обвиненият в убийството Лазар Колев да назове името на съучастника си", каза Калина Янева.
Тя сподели, че не се страхува за живота си, тъй като мъжете, които е видяла в компанията на Росица и Христина, ден след изчезването им, отдавна знаят къде живее.
Директорът на пазарджишката полиция, комисар Емил Ганчев, съобщи, че към момента няма получен сигнал, че живота на Янева е в опасност.
По-късно днес говорителят на Окръжна прокуратура Снежана Стоянова заяви, че най-вероятно Яневе ще бъде разпитана. Стоянова обясни, че по това дело даването на каквото и да било сведения и факти ще затрудни разследването, така, че в никакъв случай тези данни, които излизат от “сериозни източници” не са от страна на прокуратурата. До момента Калина Янева не е била разпитвана от прокурор, въпреки че разказите й датират от преди поне две години. Показания са й снемани само в полицията.
Братът на учителката заяви, че смята думите й за истина. Стефан Янев е прокурор в Окръжна прокуратура и счита, че Калина Янева има наистина пряка информация за това какво се е случило с Христина и Росица между 27 и 31 януари 2006 година. Янев уточни, че принципно не може да коментира случая “Белнейски”, тъй като никога не е работил по него.
Междувременно вчера Лазар Колев обяви гладна стачка в знак на протест, че е задържан вече 7 месеца, а според него е невинен.