Във Великобритания на около 150 000 души, проявили симптоми на новия грип, е било предписано лекарството "Тамифлу". Това е станало или по горещата телефонна линия или чрез он лайн сайта за консултации, открит от британското правителство, но без пряка консултация с лекар, отбелязва "Таймс".
Изследване, в което са участвали 103 деца от Лондон, обаче показало, че при повече от половината се появявали странични ефекти от "Тамифлу". Изследването било извършено от британски учени през април и май. 85 от децата взимали "Тамифлу" превантивно, след като техни съученици се разболели от новия грип.
От 103-те изследвани деца, 45 деца са изпитали един или повече странични ефекти от "Тамифлу". 29 процента от тях се оплакали от гадене. 20 процента страдали от болки в стомаха. 12 процента имали проблеми със съня. Почти едно на всеки пет деца изпитало и невропсихиатрични странични ефекти от лечението с "Тамифлу", като неспособност за формулиране на ясна мисъл, кошмари и странно поведение, показва изследването на британските учени, публикувано в научното списание Eurosurveillance.
Във Великобритания досега са регистрирани 110 000 случая на зараза с новия грипен вирус. За 27 души в Англия е потвърдено, че са починали вследствие на заразата. До сряда 793 души са били хоспитализирани в Англия, 81 от тях са в интензивно отделение.
По повод констатациите за лекарството "Тамифлу" "Таймс" припомня, че медици в Япония препоръчват да не се пие този медикамент от тийнейджъри. Клинични изследвания в Япония показали, че 20 процента от хората, които приемали "Тамифлу", се оплакали от повръщане и гадене.