Затварянето накара летища в много европейски градове да забавят полетите си и да ги пренасочат. Въздушният трафик към летището на Майорка, през което през юни минаваха ежедневно по 86 000 души, бе прекъснат. Второто по големина летище в Алкудия засега е отворено. Гражданската гвардия започна да издирва с хеликоптери и катери заподозрени терористи от баската групировка ЕТА .
Двама военнослущажи от Гражданската гвардия загинаха днес при бомбената експлозия в Палманова, едно от най-посещаваните туристически места, където хотелите са препълнени. Ранени при атентата няма, но взривът бе толкова мощен, че са нанесени щети на близките сгради.
Експлозията стана в близост до полицейска сграда, пожарна, пощенска станция, няколко хотела и само на 500 метра от плажа. Стотици туристи не могат да напуснат хотелите си, защото полицията отцепи район с периметър два километра около полицейската сграда.
Няколко часа по-късно испанската полиция е открила втора бомба в курорта Палманова. Бомбата, също като първата, е била прикрепена към кола, паркирана близо до полицейска сграда. Експерти ще я обезвредят чрез контролирана експлозия.
Испанският министър на индустрията Мигел Себастиан нарече убийството на двамата полицаи на остров Майорка "дивашко". Премиерът Хосе Луис Сапатеро пък заяви, че с "болка, но също така с гняв и решимост" осъжда тази "нова подлост" на ЕТА. Той отбеляза, че атентатът става в момент, когато ЕТА е подложена на много силен натиск от страна на силите за сигурност и обеща, че бомбаджиите ще си платят за престъплението. "Те няма да избягат от правосъдието. ще прекарат живота си в затвора", заяви премиерът на пресконференция, предаде Ройтерс.
Европейската комисия също заклейми експлозията като варварски атентат и изрази съболезнования на силите за сигурност на Испания. "Испанските институции и граждани трябва да знаят, че имат пълната подкрепа на Европейската комисия в борбата срещу тероризма", се казва в съобщението на ЕК.
Вчера 46 души бяха ранени при взрив на зареден с експлозив автомобил в северния испански град Бургос, за който пак е заподозряна ЕТА. Утре организацията навършва 50 години. Испанското социалистическо правителство прекъсна мирните преговори с ЕТА, след като през декември 2006 г. сепаратистите убиха двама души с кола бомба на летището в Мадрид.