Само двама души, срещу които беше повдигнато обвинение по същото дело, включително един професор, бяха оправдани.
На осъдените професори се забранява да упражняват дейност в областта на образованието за срок от пет години. Те бяха обвинени, че са предоставяли улеснения на кандидат-студенти за влизане в Транспортния факултет независимо от качеството на изпитната им работи и са помогнали на други студенти да вземат изпити, понякога без дори да присъстват на тях, съобщи Националното бюро за борба срещу корупцията и организираната престъпност (USKOK). В замяна на това студентите и техните родители плащали подкупи до 2200 евро на студент.
Скандалът, който хвърли петно върху университетските среди в Загреб, гръмна през септември 2008 г. От тогава USKOK повдигна обвинения срещу около 70 души, сред които около 20 професори от Факултета по икономически науки и по транспорт.
Преди дни скандал заради корупционна схема с изпити избухна и в България. Полицаи задържаха главния асистент от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Петкан Илиев като организатор на схемата. Той обаче беше пуснат от съда под парична гаранция, а от ВУЗ-а заявиха, че вътрешната проверка не е открила негови нарушения.
У нас досега е осъден само един университетски предопадавател, като присъдата е условна - 1,5 години. Надка Моллова от Лесотехническия университет беше уичена, че е поискала 3 компютъра, за да даде заверка на студент.