Заседналият начин на живот и бързото хранене превърнаха затлъстяването в болестта на нашето съвремие. По данни на Световната здравна организация, 1.6 милиарда души по света са с наднормено тегло и 400 милиона от тях страдат от затлъстяване. Проблеми с теглото могат да причинят различни заболявания - от сърдечно-съдови до диабет.

Затлъстяването е предотвратимо и лечимо, но лечението му изисква висока степен на компетентност и опит. Това може да стане по два начина – с диета, придружена от упражнения, или чрез хирургични процедури.

Хирургичното лечение на затлъстяването се основава главно на два принципа - намаляване на обема на стомаха или потискане усвояването на хранителни вещества. Чрез използването на лапароскопска или роботизирана хирургия през малки разрези, бариатричната хирургия предлага по-удобен възстановителен период на пациентите в сравнение с конвенционалната. Тя се препоръчва на пациенти с индекс на телесната маса 35 и повече, които не могат да отслабнат с медицинско хранене, упражнения и лечение под наблюдението на експерти.

В Центъра по затлъстявания към Здравна организация „Аджъбадем” (Турция) в бариатричната хирургия се прилагат три различни метода. Първият е стомашна лента, известен още като стомашен пръстен. Състои се в поставяне на регулируема силиконова лента около стомаха, под точката на съединяване на хранопровода със стомаха. Така пациентите се чувстват заситени с консумацията на по-малко количество храна, а в рамките на 18-24 месеца след операцията губят от 60 до 80% от излишните килограми.

При втория метод, известен като ръкавна или ръкавична гастректомия, определена част от стомаха се отстранява хирургично и обратно се поставя стомах с вид на тръба (приблизително с размерите на банан). Освен това се отстранява и част от стомаха, секретираща хормона на глада и по този начин пациентът няма чувството на глад. В рамките на няколко години след операцията се губят 80 до 90% от излишните килограми.

При операциите за стомашен байпас голяма част от стомаха се байпасира и се изготвя част от стомах с малък обем, който се зашива към тънките черва. С тази операция се цели както намаляване на обема на стомаха, така и деактивиране на част от червата и по този начин изхвърляне на част от консумираната храна, без тя да се абсорбира.


За контакти:
acibademinternational.com

Централен офис в гр. Пловдив:
acibadem.drhodjev@abv.bg
Тел: 0878 326 295

Офис гр. София:
acibadem.sofia@gmail.com
Тел: 0888 021 333