Код "оранжев" означава, че времето е опасно. "Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите", съобщи "Фокус", позовавайки се на синоптици от НИМХ.
Код „жълт” – времето е потенциално опасно е обявен за утре за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово.

В Рило-Родопската област се очакват значителни валежи, предимно от дъжд, а над 1500 метра от сняг; особено интензивни ще бъдат валежите в Южните Родопи - между 40 и 60 л/кв.м. Поради високите температури там ще има и интензивно снеготопене и са възможни локални разливи и заливания. По прогноза на дежурните хидролози на НИМХ, през следващите 1-2 дни в резултат на предстоящите интензивни валежи и частичното снеготопене, се очаква съществено повишаване на водните нива във водосбора на река Арда – реките Арда, Върбица, Крумовица, както и съответните им притоци. Ще премине висока вълна, която ще реализира значителен сумарен приток в каскада Арда.

В понеделник и вторник под влияние на дълбок средиземноморски циклон, в цялата страната ще се създаде много сложна метеорологична обстановка. Ще има значителни валежи и ще се образува съществена нова снежна покривка. В северозападната половина от страната валежите в понеделник ще са от сняг, в югоизточната от дъжд. Постепенно навсякъде дъждът ще премине в сняг. Най-голямо ще е количеството на валежа в Рило-Родопската област - 80-100 л/кв.м, локално и повече. В останалата част от страната количеството ще е предимно между 20 и 40 л/кв.м.