Това  заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов в  интервю за в. "Монитор". Той е член на парламентарните комисии по икономическа политика, енергетика и туризъм и по бюджет и финанси, и предлага два варианта за решение на проблемите.
"Първият е наново „Топлофикация” да сключи договори с абонатите, в които да бъдат разписани правата и задълженията на двете страни. Защото има много оплаквания от хората, че радиаторите им не греят, а после идват големи сметки. Тоест трябва да задължим „Топлофикация” да доставя този вид услуга, за която й се плаща", обяснява депутатът.

Другият вариант бил при неплащане на определен брой от клиентите, вързани на абонатната станция, "Топлофикация" да може да им прекъсва топлоснабдяването. Или пък с методите на бързото съдебно производство - само срещу фактура, да си събира парите от тях.

"Освен това знаете, че с промените в Закона за етажната собственост се създава регистър на професионалните домоуправители. Самите домоуправители при един договор с топлофикациите могат чрез бонуси да събират сметките от етажната собственост. Така е в Италия, Германия и Полша. В случая се има предвид, че професионалният домоуправител ще получава отстъпка от цената от „Топлофикация”, срещу което ще събира сметките от нейно име", казва още Николов.

Той обяснява, че професионалният домоуправител ще бъде избран от етажната собственост - ще подпише договор с нея и хората ще имат задължение да си платят сметките. Ако това не станело, проблемите ще бъдат решени в съда.

Депутатът обяснява, че една от основните промени, които ще залегнат в Закона за енергетиката, е въвеждането на т.нар. защитен потребител по отношение на цените на тока, които се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Сега групата, която се ползва от цените, които регулаторът определя, е доста по-голяма.
Тя ще бъде ограничена до домакинствата и до малките предприятия. Всички останали ще излязат на свободния пазар.