По думите му погребението е открито в северния дял на притвора на трикорабната базилика, под нивата и на двете църкви.

"Ситуацията е следната: две църкви, една от VІ – VІІ век, с ранен период на изграждане, друга - от Х век, съществувала до ХVІІ в. В очертанията на северния дял на притвора, в първичната пясъчна коса, сме открили началото на нивото на древна Аполония и то в съвсем ранния период", разказа Недев.
По думите му от вчера има разкрити два гроба и един елинистически, от ІІІ век. Открито е погребение на девойка, само с един съд за благовония, която е била бременна, най-вероятно - починала по време на бременността", обясни той.

Днес е открито погребение на малко дете, може би на възраст до 3 години (антропологически се води от нула до 5 години), но експертите допускат, че е на около три, тъй като крачетата са много малки (около 10 см). Погребението е извършено в амфора от остров Самос, която се датира в началото на третата четвърт на VІ век преди Христа.
"Това е същата тази хронологическа граница, която бяхме определили при съда с еротичните сцени; малко по-рано от този период. Съдовете са алабастрони, произтичат от Коринт (това е ранната фаза на къснокоринтския стил) и се датират в границите между 560 и 540 година”, обясни археологът Димитър Недев.

По думите му след 1974 г. професор Михаил Лазаров (един от известните изследователи на античния период на Аполония, на Месамврия, и на Одесос), който е бил уредник на созополския музей, за първи път археолозите откриват гроб от архаичния период.
"Този гроб като дата предхожда този производствен комплекс от три металургични пещи и пещ за производство на керамика, датирани между 470 и 450 година, за които вестниците вече писаха", каза Димитър Недев.

Мощите на Свети Йоан Кръстител бяха открити миналата година в Созопол. По-късно те оглавиха класацията "Чудесата на България". Тази година пък Созопол се прочу с два средновековни вампира.