По време на среща в Москва през март руският президент Владимир Путин е казал на китайския си колега Си Цзинпин, че Русия "ще воюва [поне] пет години" в Украйна, твърди авторитетния японски в. "Никей", като се позовава на собствени източници.

Очевидно това е бил начинът Путин да обобщи ситуацията, която по това време не е била благоприятна за Русия, и да увери Си, че в крайна сметка Русия ще излезе победител.

Вероятният намек е бил, че една продължителна война би била в полза на добре въоръжения партньор на Китай, пише изданието.

Погледнато по друг начин, забележката е била и предупреждение към Си да не променя проруската си позиция.

Пътуването до Москва беше първото посещение на Си в Русия, след като през февруари 2022 г. Москва започна пълномащабна инвазия в Украйна. Това беше и първата визита на Си във водеща държава, след като Китай отмени строгата си политика на нулев COVID.

Независимо дали Си е бил убеден, забележката на Путин на срещата на върха държи ключа към разбирането на поредица от мистериозни събития в руско-китайските отношения - от китайската мирна мисия в Европа през май до уволнението на външния министър на Китай месеци по-късно.

Наскоро в. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че поне от септември насам Путин използва посредници, за да сигнализира, че е отворен за прекратяване на огъня при условие, че Русия може да запази териториите, които сега окупира.

Но като се имат предвид думите на Путин към Си през март, разкрити от множество източници, запознати с дипломатическите маневри между Китай и Русия, съобщенията за намеренията на руския лидер за прекратяване на огъня не бива да се приемат за чиста монета.

Възможно е Путин просто да иска да създаде илюзията, че се стреми към прекратяване на огъня или дори към мир преди президентските избори в Русия през март, вярвайки, че подобна атмосфера ще го облагодетелства на изборите.

Междувременно Китай на Си е преразгледал стратегията си, отчасти въз основа на забележката на Путин за "петте години" през март.

Ако войната между Русия и Украйна се удължи, това ще повлияе значително на плановете и амбициите на Си за безпрецедентния му трети мандат като президент на Китай и генерален секретар на Китайската комунистическа партия. Голямата цел на Си за обединяване на Тайван с континентален Китай също може да бъде засегната.

Малко вероятно е обаче Си да е бил напълно убеден от забележката на Путин. Си вече има неприязън към Путин, която датира от срещата на върха между Китай и Русия, проведена на 4 февруари 2022 г., в деня на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Путин беше единственият лидер от велика сила, който присъстваше на церемонията по откриването, а Си беше заложил репутацията си на успешното домакинство на Китай на международната спортна феерия. Руският лидер се възползва напълно от чувството за дълг на Китай към него.

По време на срещата на върха на Зимните олимпийски игри Путин не показа никакви признаци, че се готви да започне пълномащабно нахлуване в Украйна. Но това нахлуване все пак дойде на 24 февруари с блиц удар, за който Русия смяташе, че ще бъде достатъчно мощен, за да свали украинското правителство в Киев.

Изненадващата инвазия е накарал Китай да изпадне в паника.

По време на разговорите си 20 дни по-рано Си и Путин бяха обявили партньорство "без ограничения" между страните си. Затова беше съвсем естествено хората по света да заключат, че Китай е дал мълчаливо съгласие за пълномащабното нахлуване на Русия.

Но случаят е бил такъв. Китай не е оценил правилно истинските намерения на Русия.

Пекин, който със сигурност е знаел, че руските войски се струпват близо до границата с Украйна, трябва да е заключил, че тези войски ще нахлуят само в източната част на Украйна.

Във всеки случай администрацията на Си не е очаквала пълномащабно нахлуване, особено такова, което ще се случи само четири дни след закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин и седмица преди откриването на Зимните параолимпийски игри, които се смятат за празник на мира.

По този начин Китай просто не е можел да си позволи да се довери напълно на забележката на Путин, че "ще воюва в продължение на пет години", която е дошла година по-късно.

Предвид сложната международна политическа ситуация Китай е трябвало да помисли как да защити собствените си интереси, независимо от това как биха могли да завършат нещата за Русия в Украйна.

А това е означавало да изпрати "мирна мисия" в Европа, включително в Украйна и Русия, по-малко от два месеца след като Путин е казал на Си, че Русия ще остане във война още дълги години. Мисията демонстрира едва доловима промяна в проруската позиция на Си. Тя също така беше в съответствие с често повтаряните думи на Си, че в момента в света се случват "дълбоки промени, невиждани от един век".

Ако войната в Украйна се проточи цели пет години - тя вече продължава близо две години - Китай ще бъде подложен на по-голям натиск от всякога от страна на западните държави поради широкото си военно сътрудничество с Русия.

Китайската икономика, която и без това страда, ще понесе допълнителни удари от мерките, наложени от международната коалиция срещу Китай и Русия. Това дава на Китай още една причина да изпрати тази мирна мисия: Той е трябвало да се застрахова, за да не сподели съдбата на Русия.

Китайската мисия, ръководена от Ли Хуей, специален представител на Пекин по евразийските въпроси, се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Разбира се, мисията накара Путин да бъде недоволен, може би дори ядосан. Дипломатическият ход беше в разрез с желанията на руския лидер и показа, че Китай е отхвърлил забележката му за "петте години".

Измамата е често използвана тактика в международната политика. А фактът, че и Китай, и Русия са свръхсекретни, прави разбирането на делата им още по-трудно. Здравият разум не важи.

Забележката на Путин да се бие в продължение на пет години в Украйна може да повлияе и на военната политика на Япония. Съществена промяна е, че Япония вече преразгледа основните принципи, които от години забраняват износа на оръжие.

Въз основа на неотдавнашните ревизии правителството в Токио реши да изнася управляеми ракети земя-въздух Patriot, произведени по лиценз в Япония, за САЩ. САЩ доставят ракети Patriot на Украйна и околните държави.

Япония ще изнася ракети Patriot за САЩ при условие, че те няма да бъдат доставяни на трети държави. Все пак основната цел е да се допълнят запасите от ракети на САЩ, тъй като американските запаси са на изчерпване поради продължителното нахлуване на Русия в Украйна.

Ако инвазията на Русия в Украйна продължи пет години, Япония може да бъде подложена на натиск да промени допълнително мисленето си относно износа на оръжие. Това е въпрос, който ще засегне и различни въпроси, свързани с тайванския въпрос. Китай на Си не изключва използването на сила за обединяване на Тайван.

Важно е да се има предвид, че разговорите между китайските и руските лидери през 2023 г., особено мартенската забележка на Путин за удължаване на войната в Украйна, могат да имат последици за сигурността на Япония и целия Индо-тихоокеански регион, пише в заключение "Никей".

Авторът на статията Кацуджи Накадзава е старши сътрудник във в. "Никей", базиран в Токио. Прекарва седем години в Китай като кореспондент, а по-късно и като ръководител на китайското бюро на изданието. През 2014 г. е носител на наградата за международна журналистика Vaughn-Ueda.