Урсула фон дер Лайен, кандидат за преизбиране начело на Европейската комисия, съумя да се наложи по време на един мандат, разтърсван от турбуленции - от Ковид до войната в Украйна. Но тя ще трябва да намери правилния тон по време на предизборната кампания, ако иска да продължи да бъде лицето на ЕС до 2029 г.

В един ЕС, който често пъти е упрекван, че е прекалено малко представляван, 65-годишната Фон дер Лайен, е първата жена, която зае поста на председател на ЕК и която реши да наложи стила си и да прави политика. Този избор й даде истинска видимост, но породи у някои и недоволство.

Днес, когато се прави равносметка за работата й начело на ЕК, се припомня, че тя трябваше да изпълнява едно упражнение на еквилибрист. Основният законодателен успех на Фон дер Лайен - така наречения Зелен пакт, наричан още и Зелена сделка - срещна недоволството на земеделците и на част от нейното собствено политическо семейство - Европейска народна партия.

От няколко седмици Фон дер Лайен направи обрат по една много отдалечена от климатичните предизвикателства тема, а именно пламенното пледиране в подкрепа на една Европа, която да се защитава сама себе си.

"Заплахата за една война може би не е непосредствена, но тя не е невъзможна", заяви Фон дер Лайен само преди няколко дни пред евродепутатите. Произнасяйки една много мрачна реч, в която спомена за многото "разбити европейски илюзии", Фон дер Лайен призова ЕС да се събуди спешно.

Фон дер Лайен се стреми да утвърди мястото на блока, (а също й своето собствено място) на международната сцена. Ето защо "УФЛ" (както е прякорът й) през последните пет години често пъти се опитваше да разшири пределите на заемания от нея пост. С риск понякога да предизвика силни напрежения сред 27-те страни членки, както по време на пътуването до Тел Авив през октомври, когато тя подкрепи правото на Израел да се защитава, без да допълни, че военният отговор на атаката на "Хамас" трябва да се извършва в съответствие с хуманитарното и международното право.

Говорейки много свободно английски, както и френски (Фон дер Лайен редовно минава от единия на другия език, а после от тях и на немски в речите си), бившата германска министърка на отбраната е привърженичка на изпипаната до всеки детайл комуникация, която оставя много малко място на импровизацията.

От 13-ия етаж на Берлемон, внушителната сграда на Европейската комисия в Брюксел, тя разчита на подкрепата на един ограничен кръг хора - един начин на работа, възприеман от някои като малко колегиален и накарал някои в брюкселската сфера да скърцат със зъби.

Когато Фон дер Лайен беше назначена за всеобща изненада през 2019 г. за председател на ЕК, приемът, който тя получи беше по-скоро сдържан. Тогава тя беше жокер на френско-германския тандем, когато всички други опции за председател на ЕК бяха отхвърлени и тя беше посрещната хладно. Европейският парламент й гласува доверие тогава с много малко мнозинство от едва девет гласа.

Четири години по-късно тя се наложи в Брюксел, град, в който тя е родена и в който е израснала до началото на тийнейджърските си години.

"Имаше много кризисни ситуации по време на мандата й, на които тя показа готовност да реагира и през които тя си осигури колкото се може по-голяма видимост", обобщава европейски дипломат.

Пред шока от коронавирусната пандемия Фон дер Лайен направляваше един огромен план за подем на европейската икономика на стойност 750 милиарда евро, финансиран от невиждани общи дългови облигации, което беше осезаем символ на европейска солидарност.

След инвазията на Украйна от Русия през февруари 2022 г. тя открито и силно заяви подкрепата си за Киев и дефинира стратегия за излизане от енергийната зависимост спрямо Москва.

Отвъд пределите на 27-те Фон дер Лайен даде отговор на настойчивия въпрос, за който се твърди, че е бил зададен от бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър и който гласеше: "Кого да потърся, когато искам да разговарям с Европа?"

За Йън Бремер, основател на мозъчния тръст "Юрейжа груп", базиран в Ню Йорк, ръководителката на ЕК съумя да установи много добри отношения с президента на САЩ Джо Байдън.

"Байдън я харесва много и й се доверява", заяви анализаторът пред Франс прес. "Те установиха един добър начин на координиране на действията", подчерта Бремер.

След като преживя много бърз политически възход, Фон дер Лайен, която е и майка на 7 деца, беше за известно време възприемана като евентуална приемничка на Ангела Меркел, преди серия от скандали да накърни имиджа й в Германия.

Фон дер Лайерн ще бъде официално определена за лидер на партийната листа на ЕНП за евроизборите по време на конгреса на това паневропейско политическо семейство в Букурещ.

Преизбирането й начело на ЕК след евроизборите обаче не е в никакъв случай гарантирано. Процесът на номиниране може да донесе изненади, както показа издигането й начело на ЕК през 2019 г. Но втори мандат на УФЛ към този ден като една достоверна хипотеза.

 

Превод от френски: Габриела Големанска, БТА