Повече от 3000 жители на върбишките села Бяла река и Тушовица са без вода от един месец. Не заради сушата, а заради старите водопроводи, водата не стига до чешмите в двете най-големи села на община Върбица, в област Шумен. Населените места са разположени в планинския район на Герлово.

В Бяла река живеят 2000 души. Ниските части на селото имат вода веднъж седмично, за няколко часа, но по високите места чешмите са пресъхнали от 30 дни, обясни кметът Хюсеин Исмаил. Детската градина работи с вода от Върбица.

Кметът на Бяла река Хюсеин Исмаил

Снимка: Росица Стайкова

"Общинският кмет изпраща микробус, който всеки ден ни доставя вода от града с бидони, а за пиене използваме купешка вода в шишета", обясни директорката на белорешката забавачница Нюфер Шабан. Заведението се посещава от 30 деца, които редовно трябва да мият ръцете си, а персоналът трябва да поддържа хигиена в санитарните възли и кухнята с вода от туби и шишета, което е адски трудно, коментира директорката.

"Моля се на водомайсторите малкото вода, която стига до селото да бъде за градината", обясни Нюфер Шабан.

Освен хората и животните, и зеленчуците искат вода. Стопаните са пренесли тонове животворна течност за кравите от изворните чешми и близките кладенци. Жители на селото споделиха, че съжаляват водомайсторите, които от един месец обикалят трасето на водопровода и отстраняват течове.

"Всички водомайстори от общината са на трасето. Скапват се от работа. Общината е предоставила на ВиК своя багер, за да се работи по-бързо, но проблемът е в това, че авариите не са видими. Водата изтича някъде под земята, а теренът е планински, силно пресечен и достъпът е много труден", обяснява общинският кмет инж. Мердин Байрям.

Трасето, което захранва селата Бяла река, Тушовица и Риш, в съседната община Смядово, е дълго 27 км и е силно амортизирано. То преминава през териториите на три общини от области Шумен и Бургас. Правено е в продължение на 15 години и е пуснато в експлоатация преди половин век, разказва кметът на Върбица. Трасето се нуждае от цялостна подмяна, а тя ще излезе към 25 млн. лв. Общината е направила проект за рехабилитация на участъка, който преминава през нейната територия. Той е с дължина от 5 км. Останалите 22 км преминават през общини Сунгурларе и Смядово. Това означава, че дори проектът на Върбица да бъде реализиран проблемите ще останат, ако не се поднови целият водопровод. Затова кметът Мердин Байрям казва, че проектът за рехабилитация трябва да придобие национално значение.

 

От него научихме още, че изворната вода се намира в южната част на Стара планина. Водопроводът преминава през билото, за да стигне до върбишките села.

"През месец декември обикалях трасето и тогава дебитът беше занижен трикратно. Сега водата от извора е предостатъчна, но я губим заради авариите. Там където избива на повърхността, течът се отстранява, но там където не се вижда, водата отива в земята. Новият управител на ВиК - Шумен г-жа Жанета Панайотова каза, че с техника ще проследят къде има течове, но най-големият проблем са отоците и отдушниците. Правени са през 5 км и майсторите трябва да изминават този път при всяко спиране и пускане. По-тревожното е, че от това голямо разстояние между съоръженията се губят огромни количества от така ценната ни вода. Затова предложих да сменят тези кранове, не е кой знае колко голяма инвестиция", обясни инж. Мердин Байрям.

Преди няколко дни на работна среща в София той се е срещнал със зам.-министър Деница Николова от строителното министерство и е получил уверение, че проектът на общината, внесен преди 3 години, ще бъде намерен и разгледан.

"Готов съм да подаря проекта на ВиК-Шумен, за да решим проблема по-бързо", заяви Мердин Байрям. Той е решен още да вложи пари за сондажи, въпреки че геолози и хидроинженери не дават гаранции за дълбочината на водата, нито че ще избликне такава.

Кметът на Върбица твърди, че ВиК-то събира на година 660 хил. лв. от абонатите си в общината, а не е инвестирало една тръба за последните 12 месеца. Затова той смята, че водните дружества по места трябва да са на общините.

Докато институциите умуват над проблемите, жителите на Герлово ще продължават да вадят вода от кладенците и да мъкнат туби от селските чешми, както е било преди век.