"Чисто невежество, арогантност и лицемерие. Отмина времето, през което можехте да диктувате на Турция какво трябва и не трябва да прави. Ако още мислите, че можете да го правите, само опитайте и ще видите". Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън в отговор на изказване на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, в което той призовава САЩ да подкрепят турската опозиция срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Изявлението, направено преди 7 месеца, но едва сега тиражирано в турските медии, предизвика буря от реакции, и бе осъдено както от страна на управляващите, така и на опозицията. От вчера то е водеща тема в турските медии, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Според разпространения от турските медии текст на изявлението на Байдън пред в. "Ню Йорк таймс", той е заявил: "Смятам, че трябва да приложим съвсем различен подход към него (към Ердоган). Не с преврат, а с избори... Трябва ясно да покажем, че подкрепяме опозиционните лидери. Да интегрираме кюрдската общност, която иска да има влияние в парламента". В същото изказване Байдън изразява и безпокойство от военните доставки от Русия за Турция, като подчертава, че Турция, която е съюзник в НАТО, не трябва да бъде зависима от Русия.

Председателят на Великото национално събрание на Турция (парламента) Мустафа Шентоп окачестви изявлението на Байдън като израз на крайно вражеско и антидемократично отношение към Турция.

"Не забравяй, Байдън, че свободата и независимостта на нашата страна, демократичната воля на народа ни, не са бисквитките на твоята избирателна кампания. Думите, изречени по адрес на нашия президент, са извън всякаква мисъл, обяснение и морал. По най-решителен начин ги осъждаме", заяви ръководителят на турския Меджлис.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик в декларация, осъждаща изявлението на американския кандидат-президент, прави препратка към неуспелия опит за преврат, в който Анкара подозира пръста на САЩ. Челик заяви: "Ние се уповаваме на волята на избирателите. А как се отговаря на всеки опит за преврат, показахме на 15 юли" (2016 г.).

Към реакциите на управляващите среди, осъждащи позицията на Байдън, се прибавиха и тези на опозицията.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу, Добра партия на Мерал Акшенер, Партия на бъдещето на отцепилия се от Ердоган Ахмет Давутоглу и партия Демокрация и напредък (ДЕВА) на Али Бабаджан рязко се разграничиха от частта в изявлението, в което Джо Байдън призовава за политическа подкрепа от САЩ за турската опозиция.

Говорителят на НРП Фаик Йозтрак посочи, че" нямат нужда от никаква империалистическа подкрепа."

Империалистическите държави са врагове и на Турция, и на арабските държави, на Ирак, на Анадола, на Сирия. Ние не признаваме друга воля, освен тази на народа, се посочва в декларация на парламентарната група на НРП, огласена от заместник-председателя й Енгин Йозкоч.

"Това изявление няма никаква стойност за нас. Считаме го невалидно", заяви Корай Айдън от ръководството на Добра партия.

"Само народът е този, който решава кой да управлява и кой да бъде в опозиция в страната", заяви Ахмет Давутоглу, а Али Бабаджан подчерта, че "Народната воля е единственият извор на демокрацията".

Отцепилият се тези дни от НРП Мухаррем Индже, който основа "Хиляда дни движение за родината", посъветва Байдън да си гледа работата и заяви: "Независимостта е нашият характер" е казал Ататюрк. Не е ваша работа да сменяте правителство в Турция, това е работа на народа".

Към момента само прокюрдската Демократична партия на народите не е изразила отношение по проблема.

В същото изявление Джо Байдън изразява безпокойство и във връзка с военните доставки от Русия за Турция, като подчертава, че Турция не трябва да бъде обвързана с Русия.

Защо чак сега...

Странно е, че изявлението на Байдън, направено преди около 8 месеца, се коментира едва през последните дни. Защо?

Военният експерт полковник Гюрсел Токмакоглу смята, че е свързано с това, че Турция е страната, която в последно време най-остро критикува близкоизточната политика на САЩ и единствената страна, която й се противопоставя.

Опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу обвини управляващата ПСР защо досега не е реагирала на по думите му "скандалното изявление", подозирайки някакви сметки на управляващите срещу опозицията. Още повече, че Байдън бе в началото на тази година в Анкара и разговаря с Ердоган. Защо тогава не му се потърси сметка, запита опозиционният лидер.

Анализаторът от в. "Хюриет" Недим Шенер коментира: "Този "чичо", преди още да е избран за президент, планира да подкрепи опозицията и така да сменят управлението в Турция, да видим какво ще стане".