Новината се разпространи мълниеносно. От цял свят заваляха съболезнователни телеграми, политици изразяваха скръб и възмущение. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди предполагаемото убийство на 41-годишния руски журналист Аркадий Бабченко, известен като един от най-активните критици на руския президент Путин. И после - крайно неочакван обрат: Оказа се, че убийството е инсценировка на украинските тайни служби (СБУ) с цел да бъдат осветлени поръчителите на действително замислен атентат срещу Бабченко. Действията на СБУ обаче повдигат много парливи въпроси, а ако те не получат съответни отговори, доверието към Украйна може да бъде сериозно подкопано, се казва в коментар на "Дойче веле".

Наистина ли бе необходим този спектакъл?

За да бъде разкрито едно планирано престъпление, не е необходимо то да бъде имитирано. Вероятно Киев е искал да предизвика колкото се може по-голямо внимание и е бил сигурен, че само новината за подобен атентат ще накара медиите по цял свят да подхванат темата. Киев явно е искал да изправи Русия на позорния стълб, разчитайки на възмущението на световната общественост. Вместо това Кремъл сега е в състояние да обвинява Киев, че се е опитал да заблуждава света.

Може ли да се вярва на украинските власти след този случай?

Има съществена разлика между "операция под прикритие" и "цирково шоу". Как ли ще реагира светът при следващ подобен инцидент? Нима ще трябва да чака два-три дни, докато се увери, че не става дума за нова измама? Правителството в Киев ще си вкара истински автогол, ако не успее да представи проверяеми доказателства, които да оправдаят действията на тайните служби. Но дори и да има доказателства за украинските обвинения срещу Русия, съществува опасност доверието към Украйна да бъде трайно съсипано.

Знаела ли е съпругата на Бабченко за инсценираното убийство?

На пресконференцията от украинска страна бе заявено, че семейството на Бабченко не е знаело за проведената "спецоперация" на тайните служби. Аркадий Бабченко дори се извини пред съпругата си и заяви, че не е имало друга възможност освен да пази тайната.

След инцидента киевската полиция бе съобщила, че съпругата на Бабченко го е открила прострелян в гърба и е извикала "Бърза помощ". Бабченко бил починал малко по късно на път за болницата. И в това отношение обаче съществуват някои неясноти, които трябва да бъдат допълнително изяснени.

Как тайните служби са убедили мнимия атентатор да им сътрудничи?

Мъжът, за който се твърди, че е бил натоварен от Москва с поръчението да убие журналиста, явно си е сътрудничил с украинските тайни служби. Както заяви главният прокурор Юрий Луценко, тайните служби своевременно били разкрили плановете за убийство, след което успели да "превербуват" наемния убиец. И по този въпрос обаче няма никакви по-конкретни информации.

Засега липсват прекалено много парченца от целия пъзел. Киев ще трябва да обясни твърде много неща. В противен случай Русия може да интерпретира случая в своя полза и "специалната операция" на Киев да се окаже класически автогол.

Как реагира Русия?

Руските политици и журналисти реагираха с облекчение, но и с възмущение на новината за "възкръсналия" Бабченко. Зам.-председателят на Комисията за външна политика на Съвета на федерацията (Горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров изрази възмущението си от случката в Украйна: "Киев извърши възможно най-глупавата провокация срещу Русия и по този начин се изложи пред целия свят".

Много колеги на Бабченко също са възмутени: Павел Гусев, главен редактор на вестник "Московский комсомолец" нарече постъпката на Бабченко "абсолютно неморална и нечовешка" и добави: "При това този човек се нарича журналист!".

Бившият олигарх Михаил Ходорковски, който е сред най-отявлените критици на Кремъл, се радва, че Бабченко е жив, но отправя и критични думи: "Жалко, че тайните служби не се замислят колко трагична е загубата на доверие. А от правдивостта зависи целият ни живот!", заяви Ходорковски.

Генералният секретар на международната правозащитна организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар заяви, че е "твърде опасно, когато едно правителство си играе с истината, особено когато използва журналисти за измамите си".

Материалът е публикуван тук