Ще успеят ли демократите да препречат пътя на "червената вълна", обещана от републиканците в Конгреса на САЩ? Отговора ще стане известен след седмица на междинните избори, без съмнение решаващи за политическото бъдеще на Джо Байдън.

След ожесточена кампания, фокусирана върху инфлацията, републиканците сякаш виждат все повече шансове да отнемат на 8 ноември от президента демократ мнозинствата, с които той разполага.

На тези "избори в средата на мандата" ("midterms") американците са поканени да обновят целия 435-членен състав на Камарата на представителите и една трета от Сената.

"Ако са ви дотегнали галопиращата инфлация и прекомерно скъпият бензин, ако ви е втръснало границите ни да стоят отворени, а престъпността стремително да расте, републиканците са поели ангажимент към вас", увери лидерът на консерваторите Кевин Маккарти.

"Избор"

Произвеждани две години след президентските, тези избори на практика се превръщат в референдум относно обитателя Белия дом. Много рядко се случва партията на президента да избегне наказателен вот.

Джо Байдън се опитва криво-ляво да убеди американците, че с предстоящото гласуване ще направят по-скоро "избор" какво да е бъдещето на проблема с абортите или с хомосексуалните бракове - все теми, по които е обещал да прокара закони, използвайки солидното мнозинство на партията си в двете камари на Конгреса.

Обвиняван, че се е отклонил от приоритет номер едно на избирателите - инфлацията, демократът наскоро започна да работи по въпроса, уверявайки, че точно републиканците са тези, които ще "съсипят икономиката". Очаква се той да повтори това и днес на предизборна проява във Флорида.

Посланието му обаче трудно се възприема.

Според най-новите допитвания е твърде вероятно републиканската опозиция да спечели долната камара. Съдбата на Сената остава по-несигурна.

Загубата на контрол върху Конгреса би станала тежко поражение за навършващия скоро осемдесет години президент, който по думите му имал "намерение" да се кандидатира за поста и през 2024 г.

За оптимизма, царящ в републиканския лагер, говори това, че "Великата стара партия" (Great Old Party, GOP), както я наричат в САЩ, вече се прицелва към мандати от окръзи, смятани за крепост на демократите.

"Без вас няма да има червена вълна", повтарят кандидатите на консерваторите, за да въодушевят избирателите си.

При всяко положение тези избори будят интерес - над 22 милиона души вече са гласували предварително, както прогнозира уебсайтът US Elections Project (който следи изборната активност), главно в най-оспорваните щати.

Курс към Пенсилвания

Съвсем конкретно изходът от битката за контрола върху Конгреса, захранвана със стотици милиони долари, се решава в една шепа ключови щати.

Всички прожектори са насочени към Пенсилвания, някогашен център на стоманодобива, където хирургът и мултимилионер Мехмет Оз, посветен в политиката от Доналд Тръмп, се изправя срещу гологлавия гигант и бивш кмет Джон Фетърман в битка за кресло в Сената.

Двубоят им е решаващ, тъй като дори само от него може да зависи кой лагер ще надделее в горната камара на Конгреса. В събота в рамките на кампанията този щат ще бъде посетен от трима президенти на САЩ - Джо Байдън, Доналд Тръмп и Барак Обама.

Както беше и през 2020 г., Джорджия също е в центъра на апетитите. Демократът Рафаел Уорнок - първият чернокож сенатор, избран в този щат с тежко сегрегационно минало, ще се бори за преизбиране в съперничество с Хършъл Уокър, бивш спортист афроамериканец, подкрепян от Доналд Тръмп.

Както личи от анкетите, бившият държавен глава, удвоил усилията си в тази кампания, е вкарал в политиката кандидати с най-невероятен профил, а те в замяна му се кълнат в абсолютна вярност.

Защото на карта е поставено и бъдещето на седемдесетгодишния политик - милиардерът републиканец не крие, че може да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г., което отваря възможност да се повтори двубоят му с Джо Байдън отпреди две години.

Привържениците на Доналд Тръмп преливат от самочувствие - твърдят, че междинните избори няма да бъдат "червена вълна" (цветът по традиция е свързван с републиканците), а направо "цунами".

Превод Андрей Шарков (БТА)