Годината е 1991-а. Стотици са се събрали на столичното летище в трепетно очакване - с носталгия по миналото и с надежда за бъдещето. Радостна глъчка изпълва въздуха, сълзи от щастие се стичат по лицата на мнозина, а български знамена и плакати с добродушни послания приветстват така дългоочакваната особа. 

Посрещане на Княгинята на летището

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Това е запечатала камерата на фотографа на Dir.bg Иван Григоров от 3 май преди 32 години, когато Княгиня Мария Луиза за първи път стъпва на родна земя, след като с настъпването на комунистическия режим в държавата семейството ѝ е изпратено в изгнание. 

Еуфорията от пристигането ѝ е голяма - видни общественици се стичат да я посрещнат, а желанието на обществото да се докосне до изтънчената ѝ царска осанка създава истинско предизвикателство за няколкото охранители, които се движат неотлъчно до нея. 

Самата Княгиня, придружавана от съпруга си Бронислав Хробок, също показва своите топли чувства към българския народ, опитвайки се да поздрави и дари с широката си усмивка колкото се може повече граждани, макар че ръцете ѝ обгръщат подарените букети.

Посрещане на Мария Луиза

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

"Аз бях първата, която дойте тук през май 1991 година. Знаете ли какво е да живее човек половин век и да си милее за Земята, за дома, за всичко? През 1982 година пътувах от Цюрих до Истанбул и прелетях оттук. Имаше слънце и видях отгоре кубетата на "Св. Александър Невски". И ми стана страшно мило, и си рекох - може би никога няма да ги видя пак. Но стана чудо и ето ме", казва Мария Луиза в интервю пред bTV по случай 90-ия си рожден ден през тази година. 

На официалния сайт на Царското семейство описват настроенията от връщането ѝ в страната така:

"Посрещната е грандиозно от развълнувано многохилядно множество, изразяващо обичта на българите към Царското семейство. Възстановявайки връзките си с Родината, Княгинята подновява и традицията на благотворителността и милосърдието".

Граждани на митинг пред Мавзолея

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

За детството, годините в изгнание и семейния живот

Дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна, сестра на Симеон II - Мария Луиза Борисова Сакскобургготска е родена на 13 януари 1933 г. и до 1946 г. живее и завършва основното си образование в София.

Кончината на баща ѝ през 1943 г. се оказва повратна точка в нейния живот. Самата тя използва думите "край на детството ни - на моето и на брат ми".

След референдума за обявяването на България за народна република от 1946 г., Мария Луиза, както и цялото царско семейство са принудени да напуснат страната. 

Посрещане на Мария Луиза

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Заедно с майка си и брат си Княгинята се установява в Александрия, Египет, където живеят родителите на царица Йоанна.

През 1951 г. Царското семейство се установява в Мадрид, Испания. Мария Луиза първоначално има желание да постъпи в Художествената академия, но в духа на милосърдната традиция на жените в Царското семейство записва Училището за милосърдни сестри, което завършва с отличие, гласи още биографичната справка в официалния сайт на Царското семейство.

Мария Луиза се омъжва два пъти - първо за Карл Владимир, Принц цу Лайнинген, през 1957 г., от когото има две деца, а през 1968 г. - за г-н Бронислав Хробок - син на полковник от полската армия. Двамата имат още две деца.

Девет дни в България след падането на Желязната завеса

Престоят на Княгинята и съпруга ѝ в страната ни е наситен с множество събития и посещения - почти всяка секунда на царската двойка се случва по предварително изготвен график, започващ още от кацането на самолета на летището в София. 

През 1991 г. единствено вестник "Поглед" отразява изключително подробно цялата седмица на сестрата на Симеон Сакскобургготски в България. Изданието публикува цялата ѝ програма, в която е поместено и посещение на футболен мач, както и галерия от кадри, запечатали емоциите от връщането на Княгинята. 

Граждани се опитват да се докоснат до Княгинята

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На 3 май след полета от Мадрид Мария Луиза дава и кратка пресконференция за "добре дошли" в тогавашния хотел "Шератон". Макар връщането ѝ в България да предизвиква огромно вълнение сред обществото, тя не се е движела със специален кортеж, а трафикът е бил в обичайния си натоварен ритъм, без да има специални промени в маршрута на автомобилите и градския транспорт, спомня си фотографът Иван Григоров.

Тролей от градския транспорт по време на пристигането на Мария Луиза - рекламира филма "Резерват"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Интересът към царската особа е толкова голям, че по покривите на сградите са се позиционирали фоторепортери, за да успеят да заснемат Княгинята сред събралото се множество и развяващите се снимки и плакати.

Фоторепортери опитват да заснемат Княгинята пред клуб "Просвещение"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Сред присъстващите на митингите по случай пристигането на Княгинята пък се забелязват Радой Ралин, Йосиф Сърчаджиев, Мануш Романов и други.

Димовски, Ралин и Романов на митинг за Княгинята

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Във втория ден от престоя си Мария Луиза посещава Рилския манастир, както и коктейл на клуб "Корона" в салоните на Съюза на архитектите в София. На 4 май пък е на служба в храм-паметника "Александър Невски и на посещение при патриарха. 

Княгиня Мария Луиза позира пред "Св. Александър Невски"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Дъщерята на Борис III гостува и в Русе, и в Пловдив, където провежда срещи с граждани и туристически разходки. В програмата също са планирани посещения на двореца "Врана" и на "Царска Бистрица" в Боровец.

Знакови са срещата ѝ с академик Благовест Сандов - тогавашния шеф на БАН, с журналистите от вестник "Поглед", както и посещението ѝ в клуб "Просветление" на известната столична улица "Раковска".

Мария Луиза и шефът на БАН Благовест Сандов

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Княгинята чете издание на "Поглед", озаглавено "О, времена, о нрави"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Впечатление прави и кадър на Иван Григоров, на който Княгинята и съпругът ѝ дават интервю пред Владимир Танев в БНР. На разговора присъства и преводачката на Мария Луиза - Деляна Рачева. На заден фон се вижда и Христо Куртев, който наднича към помещението, където се провежда интервюто.

Княгинята, съпругът ѝ преводачката Деляна Рачева дават интервю пред Владимир Танев в БНР

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Фотографът на Dir.bg е успял да улови и момент, който царската дъщеря успява да си открадне сред натоварената програма. 

"Затвориха ресторанта само за нея. Свиреха цигулки. Беше успяла да се откъсне за малко", разказва още Иван Григоров.

Княгинята и съпругът ѝ успяват да си откраднат малко време за обяд на фона на цигулки

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На снимките му може да бъде разпознат и Янко Димов - един от охранителите ѝ, около когото се заплете мистериозна нишка, след като беше съобщено, че малко след посещението на Княгинята той сам е сложил край на живота си. 

Мария Луиза и охраната ѝ (отдясно - Янко Димов)

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Преди да отпътува за Амстердам на 11 май, Мария Луиза дава финална пресконференция, която дори предизвиква сълзи в очите на видния монархист и основател на федерация "Царство България" Христо Куртев. 

Христо Куртев със сълзи на очите след прочувствена реч на Мария Луиза

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Ето и какво послание, публикувано от вестник "Поглед", оставя Княгинята на българите, преди да замине:

"Скъпи сънародници, отправям тези слова на благодарност към хората, с които успях да се срещна, и главно към Вас, за които времето не достигна. Вашето присъствие и обич усещах навсякъде, където отивах. Приятели, възторжените ви възгласи, цветята, усмивките, вниманието ме дариха с тъй свидното за всеки човек - любовта на родината. Благодаря ви за многобройните подаръци, снимки и спомени. Благодаря ви от сърце. Обичам ви и аз! Деветте дни, прекарани заедно, изличиха без остатък мъката, трупана дълго далеч от родния край. 

Но стига вече гледахме назад. Да издигнем взор към бъдното. Страната преживява тежки мигове. Нека всеки да даде от себе си най-доброто, на което е способен, та да се изправи на крака възлюбеното ни отечество. Гордият ни народ има право да бъде богат и честит.

БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! ДОВИЖДАНЕ".

Граждани са се събрали да приветстват Княгинята пред клуб "Просветление"

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Княгиня Мария Луиза посещава България през 1993 година с майка си царица Йоанна за 50-годишнината от кончината на цар Борис III. Тази година решава да отпразнува и 90-ия си рожден ден тук. Макар да живее в чужбина, тя продължава своята неизменна и постоянна тиха благотворителност. Под нейните грижи и помощ десетки домове за деца без родители, старопиталища и болници са подпомагани и подкрепяни. 

И е категорична, че на своите деца иска да предаде уроците от своя баща - да се трудят и да бъдат добри хора.

Вижте цялата галерия от снимките на Иван Григоров ТУК>>>