"Не трябваше да започваме този конфликт, но щом сме го започнали, трябва да победим" - това е легендарна фраза, която руският елит обича да изрича днес. Преди две години по-голямата част от елита все още беше ужасена и вярваше, че старият живот е приключил, че започването на конфликта е фатална грешка на Путин.

Повечето звезди на киното и шоубизнеса не бързаха да подкрепят публично случващото се, камо ли да пътуват до окупираните от руските войски територии, за да изнасят концерти. Компаниите също се опитваха да запазят дистанция от Украйна. Те осъзнаваха, че всеки подобен контакт би довел до санкции, и всички се надяваха, че могат да изчакат. Те действаха прагматично.

Знаехме това поне откакто преди година в интернет се появиха няколко записа на телефонни разговори, на които се вижда как влиятелни руски бизнесмени проклинат Путин и конфликта в Украйна.

Михаил Фридман, собственик на най-голямата частна банка "Алфа банк", реши да не се връща в Русия и да остане в Лондон, въпреки различните международни санкции, наложени срещу него.

Но след това нещата се промениха. През октомври Фридман отлетя обратно за Москва. Той осъзнава, че животът на Запад в условията на санкции е непоносим, докато в Русия той може да бъде много по-приятен.

От миналото лято насам няма подобни нови данни. Бизнесмените и политиците са станали по-предпазливи. Но те също така просто вече не смятат, че Путин губи - те вярват, че Русия печели.

"Трудно е да си аутсайдер, когато си победител, но когато си губещ, е по-трудно да се понася", казва ми един от най-големите руски олигарси, който някога осъди конфликта в Украйна и Путин. Днес, признава той, ситуацията се е променила. Отношението към Путин е станало много по-лоялно - и много по-скептично към Запада. "Тази война трябва да бъде спечелена, иначе няма да можем да живеем, иначе Русия ще се разпадне". Подобни аргументи чух от няколко десетки събеседници.

Друг е въпросът как точно представителите на руския елит си представят тази победа. Съществуват няколко противоречиви сценария.

Превземане на Харков

Първият сценарий, свързан с победата, предполага ново руско настъпление. Моите руски събеседници виждат превземането на Харков като най-вероятен сценарий.

Звучи стряскащо, ако се замислите. Харков е милионен европейски град, поне така беше преди началото на войната. В началото на XX в. той е столица на Украйна и до днес е център на украинската (и руската) култура, наука и образование.

Русия бомбардира Харков всеки ден. Почти цялата инфраструктура на града е разрушена, а достъпът до вода и електричество е ограничен.

Атака срещу Киев

Няколко източника твърдят, че единственият приемлив сценарий за Владимир Путин е превземането на Киев. Изглежда, че Путин има особена, мистична връзка с украинската столица (както знаем, в изкривената си представа за руската история той смята Киев за люлка на руската цивилизация).

Путин е особено привързан към Киево-Печерския манастир (известен също като Киево-Печерска лавра), най-стария православен манастир в украинската столица. По време на последното си официално посещение в Киев през 2013 г. Путин прекарва почти цялото си време там. Той се срещна с епископи и други духовници и проведе разговори с тогавашния украински президент Виктор Янукович.

В Киевската печерска лавра са погребани няколко почитани руски светци и исторически личности - от националния герой Иля Муромец до най-известния министър-председател на Руската империя Пьотр Столипин. (Путин много обича Столипин, той дори му издигна паметник в Москва, до сградата на правителството.)

Специалното отношение на Путин към Лаврата не е тайна за руския елит.

Миналата година главният редактор на пропагандния телевизионен канал RT Маргарита Симонян заплаши жителите на Тбилиси с унищожение и буквално написа: "Никой няма да се заиграва с Грузия и никой няма да изпраща войски там, но просто ще бомбардират Тбилиси веднага, без никакви специални съображения". Защото, според нея, в Тбилиси "няма Киево-Печерска лавра".

Руската армия може да изпрати части към Киев само по един начин - през Беларус. Киев се намира в непосредствена близост до беларуската граница - единственото, което се намира между тях, е районът на печално известната атомна електроцентрала в Чернобил. През пролетта на 2022 г. руските сили атакуваха Киев през зоната на Чернобил.

Изостряне на отношенията със Запада

В Москва се носят слухове, че Путин може да реши да ескалира отношенията със Запада и вече няма да става въпрос за Украйна. Според разпространеното мнение Путин вижда слабостта на НАТО и затова може да се опита да провокира конфликт с някоя от балтийските държави.

Сценарият би могъл да изглежда по следния начин - рускоезичното население на, да речем, Естония (или Латвия) може да поиска защита от неонацистите. Тогава руски войски биха могли да пресекат границата и да окупират няколко селища в Източна Естония (Например рускоезичния град Нарва.) Провокация към НАТО - как би реагирал алиансът? Готов ли е да започне Трета световна война заради няколко квадратни километра на границата с Русия?

Подобна провокация спрямо НАТО, поне според този сценарий, може да бъде особено актуална в навечерието на президентските избори в САЩ. Кремъл смята, че резултатът може да бъде хаос в алианса, който окончателно да подкопае шансовете за преизбиране на Джо Байдън. Това от своя страна би могло да покаже, че Доналд Тръмп е прав и че Организацията на Северноатлантическия договор е безполезна и ненужна за Америка.

Според този сценарий Кремъл е уверен, че Западът няма да посмее да реагира. Страхът от трета световна война е най-силен в Европа и Америка, единодушно решение в НАТО е невъзможно, така че всяка ескалация от страна на Русия ще предизвика паника и хаос на Запад.

Събеседниците ми посочват, че този сценарий е вероятен, защото не означава край на военния конфликт. Според тях Путин не е заинтересован от прекратяването му. Напротив, той е заинтересован от продължаването му, защото това е най-добрият начин за борба с несъгласните и за поддържане на политическата стабилност.

Залагане на Тръмп

И накрая, в Москва има и група "оптимисти", които смятат, че не е необходимо да се прави нищо преди американските избори - Тръмп ще спечели през ноември и това ще промени коренно ситуацията в света.

Според източници, близки до Кремъл, Путин мечтае за нов световен ред, т.е. за конференция, подобна на Ялтенската конференция от 1945 г., когато Франклин Рузвелт, Йосиф Сталин и Уинстън Чърчил се срещат в Крим и разделят света. Сега Путин иска нова среща на върха - с Тръмп и Си Цзинпин.

Според източници екипът на Тръмп е наясно с подобни стремежи на Кремъл. Въпреки това, докато преди една година подобен сценарий изглеждаше идеален и реалистичен за Кремъл, сега обкръжението на Путин се чуди дали Тръмп, ако бъде избран, ще се съгласи на преговори с участието на Китай, или засилената конфронтация ще бъде по-благоприятна и за двете страни в този момент.

Реално преразпределение на света без участието на Китай е невъзможно. Въпреки това руските стратези смятат, че са възможни преговори с Тръмп и ново споразумение за "сфери на влияние" между Русия и САЩ.

Според много представители на руския елит този сценарий е идеален. В края на краищата, с триумфа на цинизма в света, тяхната мечта става все по-близка - конфликтът в Украйна да избледнее от паметта възможно най-бързо, санкциите срещу тях да бъдат отменени и всичко да се върне към нормалното.