Той носи пистолет на интервюта с чуждестранни журналисти и обсъжда военновременното разузнаване. Оръжия и военно оборудване са разхвърляни по пода на неговия офис в Киев. Той казва, че има "източници", близки до руския президент Владимир Путин.

За шеф на разузнаването, който ръководи шпионските операции на Украйна по време на войната с Русия, 37-годишният Кирило Буданов е изградил необичайно публичен профил, който използва, за да разпространява посланията си и да заплашва Русия от разстояние.

В днешно време шеф на разузнаването не може да остане в сянка, казва той.

"Без това е невъзможно, вече не", казва ръководителят на Главното управление на разузнаването на Украйна в интервю за Ройтерс в строго охраняваната му централа в столицата.

"И всички следващи войни ще изглеждат по този начин. Във всяка страна по света. Можем да кажем, че създаваме тенденция тук", допълва той.

Украйна си направи изводи за необходимостта да изпрати своето послание от 2014 г. насам, когато Москва изненада света със заграбването на Кримския полуостров в Украйна и отприщи марионетна война на изток, казва Буданов.

"През 2014 г. напълно загубихме информационната война. И войната, която започна през (2022 г.) - започнахме тук по напълно различен начин. И сега руснаците губят информационната битка", посочва той.

Откакто миналия месец бунтът на наемниците в Русия направи управляващата система на Москва да изглежда по-непрозрачна и нестабилна, Буданов използва възможността да разкаже какво знаят украинските шпиони за своя враг.

В части от интервюто му, съобщени от Ройтерс по-рано тази седмица, той каза, че разбунтувалите се руски наемници са се насочили към ядрена база, търсейки атомно оръжие с размер на раница.

Няколко руски източника, разговаряли с Ройтерс, потвърдиха части от това обяснение.

Буданов цитира също така прехванато проучване, проведено от руското министерство на вътрешните работи, което по думите му показва, че шефът на наемниците Евгений Пригожин е имал подкрепа в Русия.

Той не представи доказателства, но отбеляза, че точно е прогнозирал, че Русия ще нахлуе преди началото на пълномащабната война миналата година. "Кой се оказа прав? Ние", казва Буданов.

"Имаме си собствени източници. В най-близките офиси (до Путин), така да се каже. Ето защо обикновено знаем какво се случва", твърди той.

ХУЛЕН В РУСИЯ

Енигматичен и напрегнат, Буданов седи зад своето бюро във военно облекло под картина на бухал - символът на неговата на неговата агенция - впил ноктите си в прилеп, емблемата на руското военно разузнаване.

Щорите на кабинета му са спуснати с чувалчета пълни с пясък на прозорците.

Популярността и имиджа в Украйна на назначения през август 2020 г. Буданов са във възход от началото на войната, където той

е представян като задкулисен ръководител на усилията за нанасяне на ответен удар срещу Русия. В руските медии той е омразна фигура.

Кремъл определи като "чудовищно" едно изказване, което той направи през май, че "ще продължим да убиваме руснаци навсякъде по лицето на този свят до пълната победа на Украйна".

Русия обвини украинските тайни служби за убийствата на руски блогър и на журналист, подкрепящи войната. Киев отрича да е замесен. Руските медии съобщиха, че съд в Москва е арестувал задочно Буданов през април по обвинения в тероризъм.

Перспективата шпионска агенция да изпрати убийци, които да преследват враговете на Украйна, предизвика сравнения с израелската служба Мосад. Буданов не се съпротивлява срещу тази аналогия.

"Ако питате за Мосад като известен (с) ... елиминиране на враговете на тяхната държава, то и ние го правехме, и ще го правим. Не е необходимо да създаваме каквото и да било, защото то вече съществува", казва той.

Буданов започва военната си кариера като служител от специалните сили и служи в източната част на страната, след като Русия незаконно анексира Крим и нейни представители превзеха източните краища на Украйна. Той е бил раняван три пъти.

Откакто е поел ръководството на шпионската служба, има многобройни неуспешни опити за неговото убийство, включително неуспешен опит за убийство с кола бомба, при който нападателят е бил взривен.

"Единственото нещо, което мога да кажа, е, че те не са спрели, но ще повторя - всичко е напразно", казва той.

В края на май руски въздушен удар порази неговия щаб на Рибалския полуостров в Киев, предизвикало съобщения в руските медии, че той е тежко ранен. Буданов омаловажи значението му.

"Това не бе първият им опит. Но, както виждате, отново сме тук в основните помещения на тази сграда. Когато бяхте отвън, бихте могли да видите хора, които ходят и работят. Всичко работи както трябва", казва той.

Превод: Светослав Танчев (БТА)