Рекордът за валежи в България е регистриран през 1994 г. в Ахтопол и е от 463 литра на квадратен метър. Този валеж е бил за 23 часа и половина и е регистриран на 6 и 7 октомври 1994 г. Това е абсолютният рекорд - екстремум, на валежите в България, откакто имаме синоптични наблюдения. Това обясни в интервю за БТА главен асистент доктор Анастасия Стойчева, директор на департамента "Прогнози и информационно обслужване" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) след като огромно количество дъжд се изсипа над Южното Черноморие, а взе четири жертви. 

Най-значителните валежи в България са по Черноморското ни крайбрежие, обясни синоптикът. Другият значителен валеж у нас, който е бил само за едно денонощие, е от 342 литра на квадратен метър и е бил в курортния комплекс "Слънчев ден" до Варна на 21 август през 1952 г.

Сега най-значителни са отчетените валежи в селата Кости - от 333 литра на квадратен метър, и в Граматиково - от 291 литра на квадратен метър

Сегашните валежи по южното ни Черноморие са започнали вечерта на 4 срещу 5 септември, като по-интензивни са били към 23:00 ч. Най-значителни бяха валежите в село Кости - от 333 литра на квадратен метър, и в село Граматиково - от 291 литра на квадратен метър. В Ахтопол валежите са от 264 литра на квадратен метър, съобщи Анастасия Стойчева.

Тя обясни, че значителните валежи, които паднаха по нашето южно Черноморие, са породени от комбинирано влияние в резултат на североизточната периферия на циклон, чийто център е бил над Гърция.

Село Кости е едно от населените места у нас, в което много често има значителни валежи и там много пъти отчетените стойности са били високи. През август 1975 г. е имало регистрирани 215 литра на квадратен метър в село Кости. В село Граматиково през 1940 г. на 2 септември е имало валеж от 211,5 литра на квадратен метър, ката директорът на департамента "Прогнози и информационно обслужване" в НИМХ.

Валежи над 200 литра на квадратен метър са регистрирани на различни места в България през годините

През годините валежи от над 200 литра на квадратен метър са отчитани на различни места в страната - във Варна, Старо Оряхово, Средец, Резово, Малко Търново. В три години в Малко Търново е имало валежи от над 200 литра на квадратен метър - през 1940 г., 2006 г. и през 2014 г., като тези валежи са били през юли и септември, обясни Анастасия Стойчева.

На въпрос дали сегашното лято, което завършва на 23 септември, може да се определи като необичайно и че вече климатът се променя, защото лятото започна с валежи почти през целия юни, последвани от много горещи юли и август, а сега отново имаше голямо количество валежи, Анастасия Стойчева поясни, че това на метеорологичен език се наричат големи контрасти и има различни характеристики на периодите от един сезон.

Връщайки се назад в метеорологичния архив винаги се намират такива контрасти, но климатът в умерените ширини е характерен с богато разнообразие и спокойно можем да кажем, че тези явления, на които всички сме свидетели, стават по-чести. Трябва обаче да отбележим, че сега сме много по-добре информирани за екстремните метеорологични явления, отбеляза синоптикът.

В Гърция беше надхвърлен абсолютният рекорд за валежите, като на 5 септември бяха отчетени 754 литра на квадратен метър

В Гърция сега беше надхвърлен абсолютният им екстремум - рекорд, на валежите, а при нас валежите също бяха значителни, но не надвишиха тези максимални 463 литра, които са отчетени в България през 1994 г. в Ахтопол, каза Анастасия Стойчева.

Тя обясни, че значителните валежи в България и в Гърция са в резултат на циклона Даниел, като неговото въздействие продължава в Гърция вече четири денонощия. Този циклон премина през Западните Балкани и причини голямото количество от валежи у нас и в Гърция.

На 5 септември 754 литра на квадратен метър са отчетени сега на югоизток от Лариса и Волос, по крайбрежието към Солунския залив. На 6 септември отново в Гърция имаше отчетени такива значителни количества от валежи. Предишният рекорд в Гърция за 24-часови валежи беше от 644,7 литра на квадратен метър, отчетен през 2020 г. по време на средиземноморския циклон Ян. В Гърция обаче валежите сега продължат вече четвърти ден, Анастасия каза Стойчева.