Русия е готова за всякакви сценарии, но не иска пряк военен сблъсък със САЩ, заяви руският президент Владимир Путин по време на беседа с журналисти в Константиновския дворец, предаде ТАСС. Той визира инцидентите в Сирия, предава БТА.

"Винаги сме готови за всякакъв сценарий, но никой не иска това и по инициатива на американската страна навремето създадохме специален механизъм за предотвратяване на тези конфликти. Директно нашите ръководители на определени подразделения общуват помежду си, имат възможност да се консултират при всяка кризисна ситуация. Това показва, че никой не желае никакви сблъсъци", каза Путин.

Контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, съобщи, че от началото на тази година самолетите на водената от САЩ международна коалиция са извършили 23 опасни сближавания със самолети на руските Въздушно-космически сили (ВКС) в небето над Сирия, а безпилотните летателни апарати са нарушили безопасността на полетите в Сирия 340 пъти.

Само на 27 юли изтребители на проамериканската антитерористична коалиция са нарушили сирийското въздушно пространство осем пъти.

"Присъствието ми в Русия в момента е по-важно от пътуването му за срещата на върха на БРИКС в Южна Африка"

"Не смятам, че присъствието ми на срещата на върха на БРИКС е по-важно от присъствието ми в Русия сега", заяви Путин пред журналисти в отговор на въпрос защо е решил да не ходи в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, цитиран от световните агенции.

Държавният глава отбеляза, че е в контакт с всички свои колеги от групата - с президента на Китай Си Цзинпин, с индийския премиер Нарендра Моди.

"Вече се срещнахме два пъти с президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, току-що пристигнаха представители на Бразилия, а и по един или друг начин контактуваме с президента Луиз Инасио Лула да Силва, с него съм в много добри отношения", добави Путин, цитиран от БТА.

По-рано Юрий Ушаков, помощник на руския държавен глава, заяви пред репортери, че участието на Путин в срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) през август ще бъде пълноценно, въпреки че той няма да присъства на форума лично.

Путин ще участва в срещата чрез видеовръзка. Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява руската делегация в Йоханесбург.

Срещу Путин има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради руската инвазия в Украйна и ако той беше отишъл лично в Южна Африка, можеше да бъде арестуван, посочва Асошиейтед прес. Южна Африка е подписала договора, с който се създава Международният наказателен съд.

Сега както изглежда Путин омаловажи това, че няма да отиде лично на срещата на БРИКС, отбелязва Асошиейтед прес.

Михайло Подоляк заяви, че срещата на върха Русия-Африка е показала, че Путин вече не възприеман като силен лидер

Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че срещата на върха Русия-Африка, състояла се на 27 и 28 юли в Санкт Петербург, е показала, че руският президент Владимир Путин вече не възприеман като силен лидер, предаде Укринформ.

"Путин не съществува за нас. Това не е човек, с когото можеш да се споразумееш за нещо. Дори не от гледна точка на това, че той е в друго ценностно измерение, а защото той не държи на думата си. Той не влияе на нищо. Смятам, че срещата на върха Русия-Африка допълнително подчерта абсолютната загуба на субектност на Путин. Дори африканските държави не го смятат за човек, с когото трябва да се съобразяват", казва Подоляк по украинската държавна телевизия.

Той заяви, че много африкански лидери са отсъствали от срещата на върха, а тези, които са присъствали на събитието, както и тези, които са зависими от Русия във финансов и отбранителен контекст, открито отказват да приемат подаяния и говорят от позицията на диктат от страна на Русия, особено по отношение на Черноморската зърнена инициатива.

"Африканските страни не смятат Путин за субект на глобалния политически процес. И водят откровено агресивен разговор с него. В продължение на три дни Путин моли африканските лидери за нещо. Това е поведението на един унижен, объркан, паникьосан човек. Уверихме се, че Путин не съществува като силен лидер", заяви Подоляк, добавя БТА.

Украинските въоръжени сили не са успели в опитите си за контранастъпление в нито един от участъците на Запорожкото направление

Руският президент Владимир Путин заяви, че е наясно със ситуацията около специалната военна операция (СВО), но не смята, че е негова работа да управлява войските, предаде ТАСС.

"Не смятам, че управлението на войските е мое дело, това е неправилно и дори вредно. Невъзможно е да получавам ежечасно сведения от фронтовата линия, защото хората, които са на фронтовата линия, трябва да използват само специални средства за комуникация, в противен случай това е неприемливо от гледна точка на гарантиране на тяхната сигурност", заяви руският лидер в отговор на журналистически въпроси по време на негова беседа с журналисти в Константиновския дворец край Санкт Петербург. "Но, разбира се, аз съм наясно с нещата, които се случват там. Няколко пъти на ден се свързвам с ръководството на Министерството на отбраната, ако е необходимо, и с конкретни подразделения", добави той.

Путин заяви, че украинските въоръжени сили не са успели в опитите си за контранастъпление в нито един от участъците на Запорожкото направление, където боевете се засилиха през последните дни. Той отбеляза, че в четвъртък украинските военни са се опитали да приберат изоставени ударени превозни средства, ранени хора и трупове, но са били разпръснати от руските войски.

Путин каза, че украинските сили опитват да атакуват руските позиции в пеши порядък, грижейки се за военната си техника и страхувайки се да не я загубят. "В момента се наблюдават някои промени. В какво се състоят те: те (украинските сили) докарват хора до фронтовата линия с бронирани машини, оставят ги там и техниката веднага изчезва. Очевидно те се грижат за оборудването, страхувайки се да не го загубят. И атакуват пеша, като излагат хората си на ударите на нашите танкове, артилерия и т.н.", каза президентът.

В същото време Путин посочи, че през последните два дни в зоната на специалната военна операция не са настъпили сериозни промени. "Смятам, че това се дължи на факта, че противникът изтегли своите щурмови части на места, където възстановява боеспособността си. Те са понесли големи загуби както в жива сила, така и в техника", добави руският лидер, цитиран от БТА.

Промяната в тактиката на украинските сили абсолютно сигурно свързана със загубата на бронирани превозни средства, продължи президентът.

"В този момент, като се започне от 4 юни (началото на контраофанзивата на Украйна - бел. ТАСС), както казах и по-рано, мисля, че те са загубили 405 танка - това е, което виждаме само. Сега тези загуби възлизат на 415 танка. Е, и над 1300 единици бронирана техника от различни класове", каза Путин. Той добави, че от посочената техника "две трети вероятно е западно производство".

"Тук може би няма какво да се добави.Такива активни действия, каквито имаше преди два дни, сега не се наблюдават, въпреки че загубите са големи в жива сила. Но това се дължи именно на промяната на тактиката", каза президентът.

"Разбира се, навсякъде врагът е спрян, отблъснат назад", добави той.

Руските сили в зоната на отговорност на генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, командващ войсковата групировка "Център", не само отблъскват украинските атаки, но и преминават в контранастъпление и напредват, каза още Путин.