Владимир Путин поиска да чуе предложения от висшето военно командване как да продължи кампанията в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на Кремъл. Руският президент говори по време на посещение в обединения щаб на родовете войски, участващи в т. нар. специална военна операция.

На видеокадри, разпространени от Кремъл, Путин председателства заседание с участието на около десетина с души, седнали около кръгла маса. До него са министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб ген. Валерий Герасимов - и двамата остро критикувани от по-твърдолинейните коментатори, пише БТА.

След това Путин беше показан на друга конферентна маса в щаба, приканвайки присъстващите представители на военното командване да дадат предложения как да се продължи оттук нататък.

"Уважаеми другари, ще изслушаме командващите на всяко оперативно направление. Бих искал да чуя предложенията Ви за нашите най-краткосрочни и средносрочни действия", каза Путин.

На публикуваните на сайта на Кремъл снимки от заседанието се вижда, че на срещата е присъствал и генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин, който е и главномандващ на всички руски войски, участващи в боевете в Украйна.

Снимка: AP/БТА

Путин е прекарал целия вчерашен ден в щаба, каза пред агенция Интерфакс говорителят му Дмитрий Песков. Повече подробности за посещението на руския президент, включително къде точно се намира щабът, не бяха съобщени.

Поредица поражения през изминалите десет месеца на боеве, довели до руските оттегляния от района на Киев и от втория по големина град в Украйна - Харков, а наскоро и от Херсон, принудиха Путин да прибегне до мобилизация на резервисти и предизвикаха изненадващи критики от страна на военни блогъри и някои хора от обкръжението на руския президент.

Откакто Суровикин бе назначен през октомври за главнокомандващ "специалната военна операция" в Украйна, руските сухопътни войски се съсредоточиха повече върху отбраната, отколкото върху настъпателните действия, а на този фон вълни от въздушни удари по украински градове оставиха милиони цивилни без отопление, електричество и вода по цели дни в условията на настъпващ зимен сезон, отбелязва Ройтерс.