Руският президент Владимир Путин изрази съжаление за тенденцията да се подценява опасността от ядрена война. Президентът отбеляза, че Русия не търси предимство във въоръжаването, а се стреми да поддържа баланс, предаде ТАСС.

Руският лидер предупреди за тенденцията да се намалява прагът за използване на ядреното оръжие, което може да доведе до глобална катастрофа. Путин все пак смята, че човечеството има достатъчно здрав разум да не допусне световна война.

Това президентът на Русия каза по време на традиционната си годишна пресконференция за руски и чуждестранни журналисти (1702 тази година - рекордно много). В продължение на 3 часа и 43 минути, с 3 минути повече от 2017 г., Путин отговори на въпросите на 53-има представители на медиите.

1702 журналисти са акредитирани за пресконференцията - рекордно постижение

Снимка: AP/БТА

В началото на пресконференцията Путин сравни журналистите с разузнавачите - и двете общности боравели с информация. По време на пресконференцията представители на медии издигаха различни протестни плакати, на което Путин реагира с апела да не превръщат срещата им в неразрешен митинг.

Как светът възприема Русия и как Русия възприема света

Журналистка от "Уолстрийт Джърнъл" заяви, че на Запад виждат в Русия заплаха и попита дали наистина тя иска да управлява света. "Разбира се", пошегува се Путин. Той подчерта, че обвинението към Русия, че желае да управлява света е западно клише, което се налага на обществото.

Путин назова главната цел на външната политика на Русия - да осигури благоприятни условия за развитието на страната и да бъде равностоен партньор в света.

На друг въпрос Путин отговори, че страната му ще се стреми към сключване на мирен договор с Япония, каза Путин. Япония и Русия се интересуват от пълното уреждане на отношенията, подчерта председателят на Руската федерация. Но той също така изрази загриженост от плановете за разполагане на система за американската противоракетна отбрана в Япония, тъй като тя е част от нападателната инфраструктура на САЩ.

Същевременно Путин отказа да коментира случващото се в отношенията между САЩ и Китай. "Това е много деликатна област", каза той.

Но Русия и Китай постигнаха стокообмен от близо 100 милиарда долара, което според мен е важен показател и постижение, каза Путин в отговор на въпрос на китайски журналист. "Ние оценяваме положително промените в Китай", каза още президентът.

Путин смята, че с провокацията в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко се опитва да повиши рейтинга си за сметка на интересите на страната. Съдбата на задържаните украински моряци ще бъде решена в рамките на  наказателното производство, каза президентът.

Той беше категоричен, че Русия няма намерение да спира преминаването на кораби, включително военни, през Керченския пролив.

Путин отбеляза, че на Запад се говори за предполагаемото "анексиране" на Крим, но в същото време санкциите засягат жителите на полуострова. "Те налагат санкции срещу местното население, срещу всички ... За какво, ако това е анексиране?", пита президентът.

В коментар за Мария Бутина (която се призна в САЩ за руски агент), президентът каза, че "не разбира какво може да е признала там". И добави, че рускинята не е изпълнявала никакви задачи, поставени й от държавата.

Русия няма да "задържа невинни хора", за да ги разменя по-късно за руски граждани, задържани в чужбина, каза президентът в отговор на въпрос.

Няма да задържаме невинни, за да ги разменяме после, заяви Путин

Снимка: AP/БТА

Путин сравни световната реакция по случая "Скрипал" с тази след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. В първия случай има санкции, а във втория - мълчание, отбеляза президентът и определи този подход като "русофобски", чиято цел е да ограничи развитието на Русия като конкурент.

Президентът изрази увереност, че руската икономика вече се е адаптирала към външните ограничения. Така той отговори на въпрос за санкциите срещу страната.

"Почти в цялата си история Русия живее в условията на ограничения и санкции, а това е свързано с ръста на могъществото на Русия и растежа на конкурентоспособността", подчерта руският лидер.

Путин каза, че не знае дали ще има нова среща с американския си колега Доналд Тръмп, но е готов за нея. Руският президент прогнозира нова атака срещу Тръмп от обновения състав на Конгреса.

Същевременно Путин разкритикува "липсата на уважение" към американците, гласували за Доналд Тръмп на президентските избори. "Тръмп спечели, това е очевиден факт. Те обаче не искат да признаят тази победа. Това е липса на уважение към избирателите", каза Путин.

Путин смята, че руско-британските отношения са в застой и излизането от него е в интерес на двете страни. Нека решат какво да правят с Брекзит, това не е наша работа, току-виж ни обвинили в нещо, каза държавният глава. Той отбеляза, че Брекзит ще има минимално въздействие върху Руската федерация, но ще засегне европейските страни.

Вярно е, че ИДИЛ в Сирия е победена, каза Путин след подобно изявление на Доналд Тръмп

Снимка: AP/БТА

Путин направи паралел между президентските избори в САЩ и референдума във Великобритания. Според него "никой не иска да изпълни" волята на британските избиратели, които гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз.

В отговор на въпрос от "Чикаго Трибюн" Путин каза, че е съгласен с думите на американския президент Доналд Тръмп, че по принцип "Ислямската държава" е победена в Сирия. В същото време руският президент предупреди, че за опасност от терористична дейност, пренесена от Сирия към други територии.

Във връзка с решението на САЩ да изтеглят военните си от Сирия Путин каза, че засега не вижда никакви признаци за такова оттегляне, но призна, че това е възможно да се случи. "Ако решите да се оттеглите, тогава ще е правилно", отговори президентът.

Путин обяви, че Русия ще укрепи базата си в Таджикистан, докато ситуацията в Афганистан бъде разрешена.

В отговор Путин изрази увереност, че парите са водещият мотив на Вселенския патриарх Вартоломей (по въпроса за автокефалията на украинската църква). Президентът се опасява, че преразпределението на религиозни имоти в Украйна може да придобие "кървав характер".

Според Путин това, което се случва в православната църква в Украйна, е "неразбираемо за ума". Той нарече това положение пряка намеса на държавата в делата на църквата.

Държавният глава заяви, че Русия продължава да държи на контрола върху разследването на смъртта на трима руски журналисти в Централноафриканската република (ЦАР), но информацията е недостатъчно. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките на журналистите, починали в ЦАР.

Възможни ли са "жълти жилетки" в Русия

Във връзка с протеста на "жълтите жилетки" във Франция журналист от "Комерсант" попита дали в Русия ще поскъпнат горивата. Да оценяваме политиката на Франция е некоректно, каза Путин. "Събитията във Франция са свързани с повишаване на цените на бензина, повече от 70% от гражданите подкрепят тези протести", добави той.

Няма да забраним долара, каза Путин

Снимка: AP/БТА

Путин не изключи корекция на цените на бензина поради увеличението на ДДС от началото на 2019 г. с 1-1,5%. В същото време президентът подчерта, че правителството няма да допусне скок на цените на петролните продукти през следващата година. Путин обясни, че ръстът на цените на бензина в Русия тази година се дължи на покачването на цените на петрола на световните пазари. Той добави, че правителството е предприело мерки срещу поскъпването.

Накъде върви "социална" Русия

Журналист от "Комсомолская правда" предложи да се обърне внимание на "чудовищната бездна" между доходите на обикновените хора и тези на топ мениджърите. Според него имало служители на средно ниво, които "мътят водата".

"Що се отнася до бездната, за съжаление е така", каза в отговор Путин. Според него този проблем съществува и в други страни, например в САЩ. "Трябва драстично да намалим броя на хората, живеещи под прага на бедността, това е истината", заключи президентът.

Що се отнася до длъжностните лица, има много некоректни изказвания по техен адрес, каза Путин. Той добави, че сред чиновниците има много порядъчни и активни хора.

Същевременно Путин изтъкна, че възстановяването на социализма в Русия е невъзможно. В същото време добави, че е необходима социална политика, справедливо разпределение на ресурсите, борба срещу бедността и т.н.

Във връзка с пенсионната реформа и протестите, които я съпровождат Путин каза, че е бил наясно, че увеличаването на възрастта за пенсиониране ще бъде посрещнато с критики. "Такива неща са неприятни и е ясно, че те няма да предизвикат наслада, но са неизбежни", изтъкна държавният глава.

Путин смята, че реформата се налага заради намаляването на броя на работещите в страната и увеличаването на броя на пенсионерите. Той припомни, че в началото на века той категорично не е повишил възрастта за пенсиониране, защото тогава "продължителността на живота е била по-кратка, а съотношението между работещото население и пенсионерите е било приемливо".

"Тенденциите са такива, че броят на служителите става все по-малък и по-малък, а броят на неработещите пенсионери се увеличава... бихме могли да продължим така от пет до седем години, но тези 5-7 години ще минат и страната ще бъде принудена да го направи внезапно, без никакви преходни периоди, без каквито и да било привилегии, включително за жените - това е въпросът", коментира Путин. "Ако не бяхме наясно с тези тенденции, никога нямаше да позволя тази реформа", подчерта той.

Путин коментира ареста на правозащитника Лев Пономарьов, като отбеляза, че решението е взето от съда заради провеждане на неразрешени действия. "Не искам да подлагам под съмнение решението на съда. Не поставям под въпрос справедливостта на решението", каза Путин.

Президентът отбеляза, че доверието в медиите в Русия до голяма степен се подкопава от процесите на комерсиализация. Той се обърна към журналистите с апел да бъдат "възможно най-обективни". "Силата е в истината", изтъкна Путин.

Путин твърдо вярва в това, че отговорността в интернет трябва да бъде като тази извън интернет.

Той разкритикува тези, които популяризират наркотиците. Според него за такава пропаганда не може да има прошка. Подобна пропаганда според президента води до "деградация на нацията". Неотдавна по тази причина Путин критикува рап изпълненията.

Представител на телевизията от Рязан попита за преминаването към цифрова телевизия в страната. Президентът обеща, че работата по прехода към цифрово радиоразпръскване ще се осъществява равномерно и на малки стъпки, "малките села няма да останат без телевизия", успокои той.

Как ще се развива руската икономика

Зададен беше въпрос за евентуална "дедоларизация" и последствията от нея. Путин увери, че няма и няма да има забрана за разпространението на долара в Русия: "Русия държи 69% от международните плащания в долари, което е над средното за света". Той също така изрази увереност, че ролята на рублата в евразийското пространство ще се увеличи.

Путин подчерта, че правителството е успяло да осигури стабилност на обменния курс на рублата и да задържи ниска инфлацията. Путин обясни, че в обменните бюра се променят означенията за курсовете, за да се свие сивият пазар.

Путин отбеляза, че не е загрижен за известното забавяне на растежа на производството в земеделието. На въпроса защо няма национална политика в земеделието, Путин отговори, че селското стопанство вече е руски национален проект. Президентът обеща да продължи да подкрепя селското стопанство, като отбелязва, че то произвежда за стотици милиарди рубли.

На въпрос "До каква степен нашите лекарства могат да бъдат сравнявани с чужди аналози?" Путин отговори, че "нашите лекарства не са по-лоши от внесените". Президентът също така заяви, че 80% от жизненонеобходимите лекарства се произвеждат в страната.

Два лични въпроса

Журналист от Life.ru попита Путин кога ще се ожени и за кого. След като разбра, че самият кореспондент е женен, Путин се пошегува: "Самият той е женен и иска същото и за мен." Президентът добави, че като порядъчен човек със сигурност ще се ожени някой ден.

На въпрос за здравословното му състояние Путин отговори: "Няма да дочакате". "Днес всичко е наред", отбеляза президентът, заявявайки, че активно спортува.

Путин назова и главните събития на годината за Русия: изборите за президент и Световното първенство по футбол.

В края на пресконференцията руският президент поздрави присъстващите с настъпващата Нова година.