Майк Джонсън беше избран от своите колеги републиканци за председател на Камарата на представителите на САЩ след три седмици на сътресения и три неуспешни кандидатури. Това го прави третият човек в САЩ след президента и визцепрезидента на страната.

Ето пет факта за служилия четири мандата консерватор, който сега е най-високопоставеният републиканец в Конгреса:

БИОГРАФИЯ

51-годишният Джонсън е роден в Шривпорт - третият по големина град в Луизиана. Той е най-възрастният от четирима братя и сестри и е син на пожарникар, който е бил тежко обгорен и инвалидизиран при изпълнение на служебните си задължения.

Преди да постъпи в Конгреса, Джонсън е адвокат, който работи основно по въпроси, свързани със свободата на изповядване на религия и успешно защитава забраната на еднополовите бракове в Луизиана през 2004 година.

"Аз съм християнин, съпруг, баща, човек, който цял живот е консерватор, адвокат по конституционно право и собственик на малък бизнес - в този ред", казва той пред в. "Луизиана баптист месидж" през 2016 година.

През 2015 г. е избран за член на щатския парламент на Луизиана и се кандидатира за Конгреса през 2016 година. Сега той представлява Четвърти конгресен окръг на Луизиана, който обхваща северозападната част на щата и включва родния му град Шривпорт.

КОНСЕРВАТОР В СФЕРАТА НА СОЦИАЛНИТЕ ВЪПРОСИ

Джонсън е консерватор, който може би е най-известен със своята защита на опитите на бившия президент Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 година. В качеството си на бивш конституционен адвокат, той подписва документ, който предоставя правен съвет на съда по дело за отмяна на резултатите от изборите в Пенсилвания и призовава Тръмп да "продължи да се бори".

Той се противопоставя на еднополовите бракове и през 2022 г. внесе законопроект който предвиждаше да се забрани на училищата да насърчават или обсъждат половата идентичност, припомня БТА.

Джонсън се противопоставя на правото на аборт и нарече решението за отмяна на федералната защита на абортите "голям повод за радост".

ПРОТИВОПОСТАВЯ СЕ НА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Джонсън се противопоставя на изпращането на помощ на Украйна, за да ѝ се помогне да се защитава от Русия, и получи най-ниската възможна оценка от "Републиканци за Украйна" - застъпническа група, която изготвя доклади относно подкрепата на законодателите от партията за украинската страна.

ЛИДЕРСКИ ОПИТ

Джонсън е бил председател на консервативната организация "Републикански комитет за проучвания" и е бил избиран за заместник-председател на конференцията, но иначе няма лидерски опит, което би могло да представлява потенциална пречка при започването на преговори с контролираните от демократите Сенат и Белия дом.

Досега той също така е демонстрирал ограничени способности за набиране на средства, което обикновено е ключова част от ролята на спикера.

ОТНОШЕНИЯ С ТРЪМП

Джонсън е заклет привърженик на Тръмп, за което свидетелства подкрепата му за опитите на Тръмп да отмени изборите през 2020 година. Тръмп подкрепи избора на Джонсън за кандидат. 

Превод: Владимир Арангелов, БТА