Република Северна Македония подписа с Европейския съюз първи договор на "македонски език". Това стана при посещението на Урсула фон дер Лайен в Скопие. Председателят на ЕК подписа с югозападната ни съседка споразумение с Фронтекс и заяви: "Обещах, че договорът ще бъде на македонски език, наравно с всички останали 24 езици на ЕС. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и уважаваме това".

Една от темите в срещата на Урсула фон дер Лайен и премиера на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски е била промяната в конституцията на страната, за да бъдат вписани българите в преамбюла й, предава кореспондентът на БТА от Скопие. 

"Сигурна съм, че в Северна Македония ще бъде постигнато мнозинство и ще се гласува положително за промените в конституцията. Вие постигнахте много, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите убедителни аргументи, за да осъзнае всеки, че е отворен да допринесе за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да реализират мечтата на младите хора в Северна Македония, които искат да бъдат част от ЕС", каза Фон дер Лайен на пресконференцията след двустранните срещи и подписването на договора.

Председателят на Европейската комисия представи пакет с подкрепа за справяне с енергийната криза на Западни Балкани. Грант от 80 милиона евро е предвиден като спешна бюджетна подкрепа за Северна Македония.

"Това ще помогне за справяне с високата цена на енергията за вашите граждани и компании. Ще го финализираме до края на годината, така че да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Например, има предвидени 500 милиона евро безвъзмездни средства за целия регион, които да инвестираме в това, което е необходимо сега, за да получим нашата енергийна независимост - за инвестиране в енергийна свързаност, в енергийна ефективност и, разбира се, във възобновяема енергия", каза Фон дер Лайен.

"Няма човек в тази държава, който да не иска да има западни стандарти и европейски ценности. Те знаят, че няма да водим преговорите сами. Ще го направим заедно като държавници. Смятам, че скринингът ще приключи за 14 месеца и това е задача на всички заинтересовани страни в страната. Призовавам опозицията да се обедини. Не трябва да допускаме информация, че опозицията блокира европейските закони в парламента. Днес е голям ден, днес подписахме договора с Фронтекс на македонски език, без бележки под линия, без добавки и без звездички. Това е обещанието, което дадох и изпълних", каза на съвместната пресконференция премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Започвайки от Северна Македония, където пристигна днес, в следващите дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети страните от Западните Балкани. В столицата на Република Северна Македония председателят на Европейската комисия беше придружена от комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Заедно с Ковачевски тя присъства на подписването на договора с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, който бе подписан от комисар Йохансон и посланика на Чехия в Северна Македония, като представител на чешкото председателство в Съвета на ЕС от името на Европейския съюз и от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски от името на Република Северна Македония.

Малко след пресконференцията на Фон дер Лайен и премиера Ковачевич президентът Стево Пендаровски изрази особено мнение. Той също проведе среща с председателя на Европейската комисия.

Снимка: БТА

Според Пендаровски промяната на конституцията не трябва да бъде "абсолютен приоритет номер едно" за страната, пред която предстоят 14 месеца на скрининг и различни реформи, а твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка нарече "приказки за малки деца".

"От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно", каза Пендаровски в интервю за телевизия "Сител".

Според Пендаровски Северна Македония трябва да извърши необходимите реформи и едва тогава да се търси необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени за вписването на българите в преамбюла на основния закон. Що се отнася до искането на албанските партии за премахване от конституцията записаното, че при наличие на 20 процента от населението от определена общност езикът й става официален, Пендаровски посочи, че винаги е смятал, че ако албанската общност в Северна Македония смята, че това е обидно за нея, не вижда никакъв проблем "да бъдат представени не като бройка, а като идентичност, и вместо 20 процента да бъде записано албански език или албански народ".

"Не виждам какво тук заплашва независимостта, вътрешната стабилност на страната, както по същество и с българското искане. Какво е спорно българите да бъдат вписани в преамбюла?", посочи Пендаровски.

По думите му, ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, "от 70 процента, колкото бяха през лятото, сега е спаднал на около 20 процента, което е драстично по-малко. Все още не сме в мнозинството за т.нар. френско предложение, но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания, не ни обезсилват, не ни оспорват като македонци, е подписаният днес договор с Фронтекс на македонски език", посочи Пендаровски.

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб "Никола Вапцаров", Пендаровски заяви, че не е поканен.

"Ако прочетете обявата на тези, които го организират, те не са ме поканили. Това ме учудва, защото някои от тези хора, които откриват този мемориален дом или дом, защото той не е регистриран по българските закони и е частна инициатива, те бяха при мен с ОМО Илинден и тогава това, че ги приех предизвика страшно негативни реакции в България", каза Пендаровски.

Що се отнася до българските сдружения, които носят "спорни имена", Пендаровски смята, че дори да се приеме, че промените в закона за сдруженията и фондациите, не може да има ретроактивно действие "има държавни институции, като прокуратурата, които могат да проверят работата на съществуващите клубове, защото безспорно е, че едно от основанията за проверка е дали с дейността си разпалват национална или религиозна омраза и нетърпимост", каза той.