Решението да се носи маска на публично място се превръща в политическа декларация в момент, когато трябва да се вземе страна в набиращата сила културна война за начините за възпиране на коронавируса.

Макар все още да няма заряда на шапката с лозунга "Да направим Америка отново велика" (MAGA - Make America Great Again), маската все повече се превръща във визуален символ в дебатите, които противопоставят тези, които желаят да спазват препоръките на здравните власти и си покриват лицето, срещу онези, които смятат, че това нарушава тяхната свобода и засилва усещането за надвиснала заплаха, която според тях е силно преувеличена.

Тази съпротива се подхранва от същите хора, които са против другите ограничения, наложени във връзка с коронавируса. Тя бе подкрепена и от президента на САЩ Доналд Тръмп, който не носеше маска по време на посещението си във фабрика за производство на маски, както и от някои други републиканци, които нарушават правилата и оспорват смисъла на маските. Това явление безпокои експертите в момент, когато все повече американци се връщат на публичните места.

"Това е израз на силна индивидуалистична култура, според която дори и (носенето на маска) да помага за тяхната защита, много хора не желаят правителството да им казва какво да правят", каза Линзи Мар, експерт от Вирджиния по въздушно преносими вирусни зарази.

Недостатъчните научни знания и променящите се федерални указания по въпроса също внасят смут в политическите дебати. Здравните власти първоначално казаха, че носенето на маска не е необходимо, особено на фона на недостига на предпазни средства. Миналия месец американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията обаче започнаха да препоръчват носенето на платнена маска на публични места с много хора, за да се пречи на предаването на вируса.

Дали американците ще приемат тази промяна може да зависи от политическата им принадлежност. Докато повечето други предпазни мерки като социалното дистанциране се радват на широка двупартийна подкрепа, повече демократи (76 процента), отколкото републиканци (59 процента), казват, че носят маска, когато излизат от дома си, сочи неотдавнашно проучване на АП и Центъра за публични проучвания (NORC).

Подобно разделение се наблюдава и сред няколко демографски групи, които традиционно подкрепят повече демократите. Хората с висше образование са по-склонни да си сложат маска, излизайки от вкъщи, отколкото тези без диплома (78 срещу 63 процента). Повече от афроамериканците, отколкото от белите или латиноамериканците, заявяват, че носят маска извън дома си - съответно 83 срещу 64 и 67 процента.

"Кой може да каже коя е истината за маските", попита сенаторът републиканец Ранд Пол, който за разлика от някои свои колеги се появи без маска в Сената. Той се зарази с коронавируса, но твърди, че вече не е преносител.

Твърде различна позиция с морален аргумент ден по-рано изрази губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо (от Демократическата партия - б.р.). "Как може хората да не носят маска - това за мен дори е израз на неуважение" - каза той. - Нима не излагате толкова много хора на риск, като не искате да носите маска?"

Ако оставим настрана въпроса за ефективността на маските, политици и от двете партии усещат тяхната силна символика и много американци следват примера на президента.

Тръмп се появи без маска, когато говореше пред журналисти, работници и агенти от Сикрет сървис - всички те с маска - във фабрика в Аризона във вторник. По-късно той каза, че за кратко е сложил маска зад кулисите, но я свалил, защото персоналът във фабриката му казал, че няма нужда от нея.

Тръмп обаче показва вече от седмици неохота да носи маска. Броени минути след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията обявиха промяната, препоръчвайки носенето на маска, той заяви: "Не мисля, че ще (спазвам препоръката)."

Тръмп казал на своите съветници, че според него "носенето на маска ще изпрати грешно послание", посочиха служител на неговата администрация и двама представители на кампанията му, пожелали анонимност, защото нямат разрешение да дискутират публично частни разговори. Президентът заявил, че (ако носи маска), това би подсказвало, че той е по-загрижен за здравето, отколкото за рестартирането на икономиката на страната. А според неговите съветници именно последното е ключът към шансовете му за преизбиране.

Нещо повече, Тръмп, който, както е известно, е особено чувствителен за появите си по телевизията, казал на свои доверени хора, че се страхува да не изглежда смешен с маска и такава снимка можело да се появи в негативни рекламни клипове, анализира БТА.

"Мисля, че при него това е въпрос на суетност, - заяви по този повод председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси по телевизия Ем Ес Ен Би Си. - Би следвало, като президент на САЩ, да имаш увереност и да спазваш съвета, който даваш на страната."

Всичко това остави в неведение хората около него как да постъпят. Служители на Белия дом твърдят, че президентът не им е казвал да не носят маска, но малцина си слагат такава. Някои републикански привърженици са попитали предизборния щаб на Тръмп как би погледнал Белият дом, ако те бъдат забелязани да носят маска.

Междувременно кампанията за преизбирането на президента е поръчала червени маски с неговата символика /червеното е партийният цвят на републиканците - б.р.) и възнамерява да ги раздава на предизборни събития или в замяна на дарения. Някои съветници обаче се опасяват, че тази идея няма да се понрави на Тръмп.

Вероятният кандидат на републиканците за президент Джо Байдън казва, че носи маска, когато контактува с (агентите от охраната). Дилемите пред политиците и пред останалите американци обаче ще започнат да се усложняват, когато в страната започне смекчаването на изискванията хората да си стоят у дома. Това вече породи напрежение в Мичиган.

Една от първите общини, която започна да изисква носенето на маска на публични места, бе Ларедо в Тексас. Обявената глоба от 1000 долара за неспазване бе анулирана от губернатора на щата, но кметът Пийт Сайнц каза, че общинските власти все още настояват гражданите да носят маска, за да не бъдат претоварени местните болници.

"Не искаме да нарушаваме ничии граждански свободи, - заяви Сайнц, - но "не можем да направим друго, ако то е извън медицинския капацитет (на болниците ни), независимо дали държите на гражданските си свободи или не"