Първа смяна на шеф на държавна болница в мандата на Четворната коалиция е довела до криза в Националната хематологична болница (НСБАЛХЗ) в София. Това става ясно от писмо до президента, премиера, здравния министър и други отговорни институции, подписано от лекарите в НСБАЛХЗ и от медицинските синдикати към КТ "Подкрепа" и КНСБ.

От писмото става ясно, че на Празника на здравето и здравния работник - 7 април, Министерството на здравеопазването е извършило "внезапно отстраняване на настоящия изпълнителен директор при липса на ново легитимно ръководство". Според екипа на болницата това води до невъзможност за получаване на трудовите възнаграждения за месец март и спиране на всички необходими за функционирането на болницата услуги.

"Всичко това крие риск за здравето и живота на пациентите с хематологични заболявания, при това - за неизвестен срок от време", алармират лекарите.

Цялото писмо ВИЖТЕ ТУК >>

От екипа на болницата се обръщат към здравния министър Асена Сербезова с три въпроса - какви са причините за освобождаването на проф. д-р Бранимир Спасов, какви са основанията за "излагането на работа на персонала и грижата за пациентите в риск", както и защо липсва комуникация между МЗ и НСБАЛХЗ.

"Настоящото решение на МЗ, наложено без мотиви, ни оставя с впечатлението, че интересите на пациентите и работещите специалисти в това национално значимо лечебно заведение са без никакво значение и заложник на други задкулисни процеси. Напълно необяснимо остава за нас не само предсрочното отстраняване на изпълнителния директор преди изтичане на определения след конкурса срок за управление, а и начинът, по който това беше направено, отнемайки правото на персонала да си получи съвестно изработените си трудови възнаграждения и да посвети вниманието и усилията си за грижа за пациентите, а не никому ненужни интриги и недоразумения", казват още от екипа на болицата