Повечето журналисти от западни медии, командировани в Хелзинки да отразяват срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, са уверени, че американският държавен глава е намигнал на своя руски колега по време на протоколната част на срещата.

Дискусията по този повод се е завързала в прессцентъра във финландската столица, в който са се събрали стотици журналисти от целия свят, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". Моментът, който предизвика споровете, се случи в понеделник, когато Тръмп и Путин направиха встъпителни заявления пред пресата преди срещата помежду си на четири очи в президентския дворец в Хелзинки. На кадрите се вижда, как американският президент, сядайки на креслото от дясно на Путин, гледа към руския президент и изглежда, че му намигва.

Малка анкета, проведена от кореспондента на ТАСС сред колегите-журналисти, показа, че повечето не се съмняват, че това е било именно така. В същото време някои представители на медиите се отнасят скептично към твърдението, че това е било намигване.

Журналистите, традиционно отделящи голямо внимание на езика на тялото на политиците - техните мимики и жестове - също с голям интерес обсъждаха как може да се опише изражението на лицето на Тръмп, когато е влизал в президентския дворец. Някои го определиха като съсредоточен, което е естествено преди важна среща.

Други пресметнаха, че Тръмп, със своето изражение, е демонстрирал неудоволствието си от това, че руският лидер ие пристигнал по-късно за срещата и е прекарал в хотела си излишни 40 минути.

При това сред версиите за по-нататъшното развитие на ситуацията е и такава, че в отговор Тръмп е пристигнал на мястото на срещата на високо равнище с 20 минути закъснение. Но намигването на американския президент, ако действително е имало такова, до някъде противоречи на последната версия.

След приветствените слова Путин и Тръмп започнаха беседата на четири очи. Срещата в този формат продължи повече от два часа. Сега лидерите провеждат среща в разширен състав в присъствието на външните министри Сергей Лавров и Майк Помпео.