Смятам, че правителство ще бъде съставено с мандат на Стефан Янев. Такава прогноза направи математикът Михаил Константинов пред БНТ. По думите му кабинет няма как да бъде сформиран без ГЕРБ.

"В момента бих се обзаложил по-скоро за това. В момента нито може да има ГЕРБ начело на правителство - това няма да се допусне, нито пък ГЕРБ ще отиде да прави правителство заедно с ПП", коментира Константинов.

"130 мандата имат ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - който мисли, че може да прави правителство без тези партии, не може да смята. Избере си с кого ще играете. Правителство без ГЕРБ няма как да има", добави математикът.

Според него това, че данните от преброяването са излезли след изборите, не е повлияло на разпределението в Народното събрание.

"Нищо нямаше да е различно. Големите приказки, че София е ощетена, в числа изглеждат така - столицата излъчва 42 депутати. Ако бяха отчетени резултатите от преброяването, щяха да са 47. Думата "ощетена" не е точна. Партиите си взимат същите брой мандати на национално ниво, независимо как са разпределени по райони", отбеляза Михаил Константинов.

Той обясни още, че в момента ходът на войната в Украйна е от решаващо значение.

"Трябва да има правителство, защото натискът, на който сме положени, се влошава. Западняците не са доволни от атаката срещу Кримския мост", посочи математикът.

Междувременно пред БНР Стефан Янев заяви, че коалирането е въпрос на резултат от разговори.

"В диалога може да се роди истината и да се роди възможност за създаване на правителство. Това е нашата мисия. Ще участваме във всички възможни разговори. Интересите на гражданите и на бизнеса трябва да бъдат защитени по най-добрия начин... Стигането до коалиционно споразумение е дълъг процес, който ще изчисти въпроси, приоритети, политики. Разговори с всички - да, но коалирането е въпрос на резултат от тези разговори", коментира Янев.

И допълни, че въпросът с войната и отношението на България към Украйна е основополагащ за някои политически сили:

"България показа, че е солидарна с позицията на Украйна като жертва в този конфликт, като страна, обект на агресия от друга държава. България е солидарна с ЕС и наложените санкции и помага на Украйна по отношение на бежанците, предлага различни видове помощ. Въпросът с предоставянето на оръжие има различни нюанси. Когато говорим за такава помощ, може да има две страни. В единия случай става въпрос за помощ от българската отбранителна промишленост и тук е крайно време да стане ясно, че България може да помага директно на Украйна. А може да става дума и за помощ от инвентара на българската армия. Това е специфичен въпрос и съм против предоставянето на такъв тип въоръжение, при условие че няма възможност за неговата замяна. Ако има оферта, добре, бих подкрепил".

Той определи като внушение твърденията, че "Български възход" е президентска партия.

"В дългосрочен план имаме нужда от дебат за промяна в Конституцията относно държавното устройство. Но в момента не е времето и мястото да говорим за промяна в Конституцията, при положение че България има нужда да реши система от кризи. Когато имаме спокойствие, тогава можем да пристъпим към дебат за промени в Конституцията. Не е сега моментът... Концентрирането на власт в един център за вземане на решения не е отговор на проблема. Демокрация се лекува с повече демокрация", обясни Янев.

И посочи два законопроекта, които ще бъдат приоритет в работата на депутатите от "Български възход" - Закона за мълчаливото съгласие и законопроект за промяна на Закона за българското гражданство.