Новият сезон на "На градус" - подкаст на "Горичка" и групата "Анонимните климатици", вече се излъчва в съвместно партньорство с Dir.bg, като част от платформата ни за диалог, идеи, търсене и намиране на зелени решения Green transition.

Във всеки епизод основателят на "Горичка" Маги Малеева и водещи експерти повдигат и дискутират важни за всички нас теми, свързани с климатичните промени. Какви са предизвикателствата на бъдещето, какво трябва да се направи и какви са стъпките, с които всеки от нас може да помогне в борбата с климатичните промени - това са основните въпроси в подкаста. А те допълват водещата тема на Dir.bg и Green transition - Зеленият преход, който вече създава нови възможности за просперитет, за устойчива трансформация и модернизация на икономиките в ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и на доходите на гражданите.

Гост днес е Асен Ненов - еколог, учил биотехнологии и занимавал се с изчислителна биология и биоинформатика в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН. Разговорът с него е по тема, която хем е неприятна и неудобна, хем на нея се гледа несериозно - колапсът на цивилизацията ни. Знаем, че досега човешките цивилизации нямат друг изход освен разпад, но също така знаем, че биха могли да продължат развитието си, без да колабират. Вече сме преминали 6 от 9 планетарни ограничения, а знаем, че дори преминаването на едно от тях води до увеличаване на риска за всички ни. В ерата на антропоцена, по време на затоплящ се климат и масово измиране на видове, човек може ли да има ролята на осъзнат спасител не само на себе си, но и на животоподдържащата система на планетата?

"Когато споменеш колапс, хората си представят холивудски сцени с падащи камъни и пожари. А всъщност става дума за отвяване, отлюспване на неадекватни културни модели, които само ни пречат. Само чрез напътствана културна еволюция ще е възможно да преминем изпречилата се пред нас климатична бариера. Колапсът ще засегне именно онези поведенчески модели, които ще останат зад бариерата и обратно - останалите генеративни, самобитни, включващи и равнопоставени модели ще бъдат във възход", казва Асен Ненов.

Той предлага да вкараме годишния си въглероден бюджет в карта, от която да се отчисляват въглеродните отпечатъци на стоките, които купуваме. 

Слушайте, струва си!