Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи във връзка със схема, която е насочила плащанията на "пари за мълчание" към две жени преди изборите за държавен глава през 2016 г.

Обвинителният акт от 16 страници срещу 76-годишния Тръмп беше разсекретен във вторник, когато той стана първият президент на САЩ в историята, на когото са повдигнати обвинения в престъпление.

"Невинен съм", каза Тръмп от мястото си на съдията Хуан Мерчан по време на изслушването в Наказателния съд в Манхатън.

В обвинителния акт се казва, че тези плащания са били част от по-широка схема за потулване на твърденията на жените - порнозвездата Сторми Даниълс и модела на "Плейбой" Карън Макдугъл, че са правили секс с Тръмп, с цел историите им да не повлияят на шансовете му срещу демократката Хилари Клинтън на изборите през 2016 г.

Прокурорите също така заявиха, че приятелски настроената към Тръмп издателска компания American Media Inc. е платила 30 000 долара на бивш портиер на "Тръмп Тауър", който твърдял, че разполага с история за това, че Тръмп е баща на извънбрачно дете.

И трите плащания са част от предполагаемите усилия на бившия президент и други лица, сред които и тогавашният шеф на AMI Дейвид Пекър, за "откриване и унищожаване" от август 2015 г. до декември 2017 г., "за да се идентифицира, закупи и потули негативна информация за него и да се повишат изборните му перспективи", заявиха прокурорите.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг заяви, че всяко едно от неверните твърдения в бизнес документите, които се отнасят до плащането на Даниълс, е направено, за да се прикрият други престъпления, свързани с изборите през 2016 г.

Тези престъпления включват нарушения на изборното законодателство на щата Ню Йорк и неверни изявления пред данъчните власти, каза той.

Отделно от това Доналд Тръмп е обект на наказателно разследване от Министерството на правосъдието и щатски прокурор в Джорджия за усилията му да обърне загубата си на изборите през 2020 г. от Джо Байдън.

Министерството на правосъдието също така проверява Тръмп за запазване на правителствени документи след напускането на Белия дом и за евентуално възпрепятстване на правосъдието.

И така, основният въпрос е ще влезе ли Тръмп в затвора, ако бъде признат за виновен?

Най-вероятният резултат в края на този съдебен процес е глоба, но има и вероятност да бъде изпратен в затвора.

Фалшифицирането на бизнес документация обикновено се преследва като престъпление.

Но всички обвинения срещу Тръмп са от най-ниската категория престъпления в Ню Йорк, за които се предвижда максимална присъда от четири години затвор за всяко обвинение.

Правни експерти обаче казват пред Би Би Си, че престоят зад решетките е малко вероятен.

Другият важен въпрос е може ли Тръмп все още да се кандидатира за президент?

Отговорът е "да" - в конституцията на САЩ няма нищо, което да пречи на Тръмп да продължи предизборната си кампания сега, когато му е повдигнато обвинение.

Дори и да бъде вкаран в затвора, теоретично той все още може да се кандидатира за президент и да спечели изборите.

Но има и практически съображения. Продължителната съдебна битка и съдебен процес ще бъдат сериозно отклонение от президентската кампания - във времето и енергията, както и в планирането на предизборните митинги.