Коронацията на Чарлз III за нов британски крал официализира още една негова титла - глава на Англиканската църква. Но може ли новият й ръководител да не е християнин?

За пръв път в историята на Великобритания в церемонията ще участват мюсюлмански, индуски, сикхски, будистки и еврейски свещеници. Това подхранва теориите, че новият британски крал не е християнин.

Вярващ християнин

Чарлз III смята да защитава правата на всички християни

Снимка: Getty Images

Чарлз е вярващ християнин, който се моли на Бог всяка вечер. Поне така твърди по-малкият му син принц Хари в книгата си "Spare". Други също го определят като по-вярващ от майка му.

Но през целия си живот кралят е проявявал интерес към други религии. Той често се е самоопределял и като защитник на всички вероизповедания, не само на англиканството.

Преди погребението на майка си, кралица Елизабет II, Чарлз III даде прием в Бъкингамския дворец за религиозни лидери и описа себе си като "отдаден англикански християнин". Но призна, че страната е много по-различна от тази, която оглавява майка му преди 70 години. "Винаги съм мислил за Великобритания като за "общност от общности", казва той.

"Това ме накара да разбера, че суверенът има допълнително задължение... да защитава многообразието на нашата страна, включително като защитава пространството за самата вяра."

За пръв път коронацията на новия монарх ще включва и молитва на глас. Чарлз смята да помоли Бог "да благослови всички деца, от всяка вяра и убеждения".

Той също така ще получи благословии от други християнски лидери. Кардинал Пиетро Паролин ще представлява папа Франциск и Ватикана. Чарлз ще бъде помазан с миро осветено и от Йерусалимския православен патриарх Теофил III. То е извлечено от маслини, растящи над гроба на принцеса Алис - племенницата на българския княз. Православните препратки не свършват до тук - по време на коронацията ще пее Византийския хор.

Таен православен или католик

Чарлз III е редовен гост на манастира в Атон

Снимка: Getty Images

Така стигаме до други две популярни теории. Според едната Чарлз III тайно е православен християнин, а според другата католик.

Вестник "Катимерини" пише, че Чарлз има дългогодишна страст към Гърция и особено към православната вяра.

"Гърция е в кръвта ми и отдавна изпитвам очарование към нейната древна култура и история" заявява Чарлз пред гръцкия вестник през 2018 година. Причината е, че неговият пра-дядо е първият гръцки монарх - датчанинът Георгиос I Гръцки, чието рождено име е Вилхелм. Баща му - принц Филип е роден на остров Корфу. Самият Чарлз III е чест посетител на манастира в Атон.

"Няма съмнение, че британското кралско семейство е православно в сърцето си. За съжаление, Чарлз е много ограничен от позицията си", заявява монах от манастира пред гръцкия вестник.

Казаното от страничен човек обаче трудно може да се нарече доказателство, а гръцкият национализъм може обясни раздухването на тази версия. Безспорно, родът на Чарлз III е свързан с Гърция.

Теорията за прикрития католицизъм е по-слабо издържана и датира от времето, в което Тони Блеър се конвертира в католицизма. Британските католици ще присъстват на коронацията на монарха за пръв път от обявяването на англиканската вяра за отделна деноминация през 16 век от крал Хенри VIII.

Чарлз показа лична откритост към католиците, като отложи собствената си сватба с Камила през 2005 г., за да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Освен това той е участвал в редица благотворителни събития на Ватикана. Въпреки това самият Чарлз III потвърждава, че не е католик.

Скрит мюсюлманин и приятел на юдаизма?

Чарлз III често е защитавал исляма от различни нападки

Снимка: Getty Images

"Знаете ли, че принц Чарлз прие исляма? Да, да. Той е мюсюлманин. Не мога да кажа повече. Но това се случи в Турция. О, да, той прие исляма", заявява покойният Назим Ал-Хакани, главен мюфтия на Кипър.

"Глупости", отговарят от Бъкингам.

В края на 90-те години на миналия век се ражда и прякорът му принц Чарлз Арабски - игра на думи с британеца Лоурънс Арабски. Причината за това е добре документираният интерес на британския крал към исляма.

Чарлз III учи арабски, за да разбере по-добре Корана. Монархът прави няколко силни публични изявления в подкрепа на исляма.

През 1989 година той отказва да застане на страната на британския гражданин Салман Рушди, срещу когото аятолах Рухола Хомейни издава фатва за богохулство.

По време на посещение през 2006 г. в университета Ал-Азхар в Кайро, Чарлз критикува публикуването на карикатурите, осмиващи ислямския пророк Мохамед. Той описва исляма като притежаващ "едно от най-големите съкровища на натрупана мъдрост и духовно знание, достъпни за човечеството", пише "Ал Джазира".

В исляма Чарлз III вижда отговорът на много от наболелите според него проблеми на съвремието ни. Чарлз III е известен природозащитник и по думите му Коранът съдържа много природосъобразни послания.

"Казано е, че има граници за изобилието на природата и тези граница са поставени от самия Бог", заявява Чарлз III в реч пред Оксфордския център за ислямски изследвания през 2010 г. По-късно той допълва, че всеки може да се поучи от "духа на Рамазан".

Чарлз отдавна се застъпва за сближаване на мюсюлманския свят и Запада, добавяйки, че има много "недоразумения и невежество" относно разбиранията за тази вяра на Запад. "Има голям дълг, който нашата култура и цивилизация имат към ислямския свят", допълва монархът.

Чарлз предупреждава, че екстремизмът не трябва да се разглежда като "отличителен белег" на исляма, защото той присъства и в останалите, включително християнството.

Макар Чарлз III да не е мюсюлманин, той определено проявява голямо разбиране към исляма и приветства по-голямото отваряне на страната си към него.

Междувременно вестник "Хаарец" пише, че коронацията на Чарлз III ще е една "доста еврейска церемония".

Чарлз III и специалната му кипа

Снимка: Getty Images

Британските евреи ще се съберат в синагогите и дори в самото Уестминстърско абатство, за да отбележат възкачването на крал Чарлз на трона в събота, което ще бъде "най-еврейската коронация в британската история", пише вестникът.

Една от причините за това е, че след раждането си Чарлз III е обрязан от равин Джейкъб Сноуман.

За разлика от кралица Елизабет II, която никога не е посещавала Израел през дългите си години на трона, нейният син Чарлз е правил пътувания до еврейската държава. Там той често отива на гроба на своята баба - гръцката принцеса Алис. Тя помага за спасяването на множество евреи по време на Холокоста. Приносът и носи призванието "Праведници на народите" от института "Яд Вашем".

Крал Чарлз III притежава собствена персонализирана кипа, украсена с официалния кралски герб на принца на Уелс. Монархът поддържаше добро приятелство с покойния бивш главен равин на Великобритания, лорд Джонатан Сакс. Чарлз държа доста прочувствена реч по време на погребението му през 2020 година.

Бог е един

Чарлз III има искрен интерес към всички големи световни религии и вярвания

Снимка: Getty Images

Във време, в което религията подхранва напрежението по света, Чарлз се опитва да преодолее различията между религиозните групи, които съставляват все по-разнообразното общество на Великобритания.

Той иска да бъде обединител на мултикултурна Британия. Кралят демонстрира това с жеста си към всички големи вероизповедания - християнство, ислям, юдаизъм, индуизъм, будизъм и други. Чарлз III се старае да приобщи всички вярващи, за да могат заедно да направят Британия по-мирен и успешен свой дом.

Всичко това поражда теории, че вярванията на Чарлз III не могат да се причислят към нито една от изброените религии.

Според теоретиците на конспирацията това означава, че британският монарх вижда в себе си не просто ръководител на британската църква, а евентуален лидер на нова религия, обхващаща целия глобус. Естествено, за тези негови амбиции няма нито едно доказателство.

Нашата Богиня - Земята

Други твърдят, че истинският Бог, който Чарлз III почита е Земята. Други го наричат "Първия климатичен крал".

Крал Чарлз III иска да защити планетата за бъдещите поколения - дълбока страст, която той демонстрира през шестте десетилетия, прекарани в очакване на трона. Пределно ясно е, че това ще бъде основната тема на новия монарх, пише ABC.

Десетилетия преди други политици Чарлз III говори за нуждата от въвеждането на мерки, които да спасят нашия общ дом от климатичните промени.

През 1989 г. Чарлз пише книгата си "Визия за Великобритания", в която твърди, че традиционните методи на архитектура и естетика, използвани в миналото, трябва да се използват повече в бъдеще. По думите му личният автомобил трябва да отстъпи място на публичния транспорт и колелото. Той се застъпва за политики, които ще позволят на всеки да намали въглеродния си отпечатък.

Документирано е, че Чарлз III се застъпва за органичното земеделие и е противник на замърсяването далеч преди Грета Тунберг да се роди. През 2020 година двамата се срещат на сцената на Световния икономически форум в Давос. Там младата активистка получава пълната подкрепа на Чарлз.

Маската на монарха

Вярванията на Чарлз III са удобен чадър срещу критиките

Снимка: Getty Images

След всичко написано до тук идва ред и на най-неудобния момент за британския монарх. Както има доказателства, че той има интерес към екологията и религиите, така има и факти, според които всичко това е маска за пред хората.

Да започнем към страстта му - борбата с климатичните промени и опазването на природата. Самият монарх редовно лети на личния си самолет. Макар да препоръчва ограничаването на въглеродния отпечатък, той не се отказва от скъпите си разходки до ски курорти. Макар да се застъпва за вегетарианската диета и опазването на природата, самият той е запален ловец и редовно консумира месо.

Само през 2020 г. неговият въглероден отпечатък се оценява на 3133 тона CO2 в сравнение с 8,3 тона, отделяни от средния британски гражданин. Казано с други думи, британският монарх замърсява около 400 пъти повече от обикновения британец.

Същото може да се каже и за опитите му да се хареса на всички вярващи. Британия е все по-мултикултурна. Ако Чарлз III се фокусира единствено върху англиканската църква, то това би отблъснало мнозинството от хората на острова. Подходът му да покаже интерес към исляма, православието, юдаизма, будизма и други религии може да се възприеме и като популизъм. По този начин той си гарантира максимален брой поддръжници.

Не трябва да се забравя, че фигурата на Чарлз бе положена на редица критики и срещна доста ниско одобрение след разялата му с принцеса Даяна.

Опитите да се хареса на мултикултурна Британия могат да са добре премерена стратегия за запазване на влиянието на монархията.

Редица медии изтъкнаха, че след смъртта на Елизабет II все по-малко хора могат да се нарекат "лоялисти". Мнозинството от младите британци също не се отнасят с възхищение към своя монарх. Пример за това може да се намери и в бившите колонии на Великобритания. Някои от тях са постигнали някаква форма на независимост, но междувременно са признали британския монарх за свой държавен глава.

През 2021 година Барбадос окончателно скъса с британската монархия, като има изгледи в близкото бъдеще това да направи и Ямайка.

Изглежда логично 74-годишния Чарлз III да потърси теми, които са по-близки до съвремието на неговите поданици. Толерантността, разбирателството и загрижеността за околната среда са ценности, които срещат все по-голям процент одобрение сред гражданите. Доказателствата сочат, че британският монарх е по-скоро искрен във вярванията и разбиранията си, които е декларирал публично. Но това не значи, че с посланията си той цели и да увеличи подкрепата за британската монархия в един от по-трудните за нея периоди.