И мъжете не се раждат войници. С такова заглавие излиза материал в седмичника в. "Поглед" през 1988 година. Там четем, че "вече четири месеца курсантки се обучават на военно дело". И така е положено началото.

Как жените се справят с армейските порядки?

Фотообективът на Иван Григоров има запечатани и такива кадри. А поводът да се върнем към онези уникални кадри, разбира се, е войната в Украйна. Защото и там не само мъже (б.р.- те подлежат на мобилизация), а и дами облякоха камуфлажните униформи и взеха оръжие в ръка.

Снимка: Иван Григоров

В края на 1988 година - Висше народно военно училище "Васил Левски", Велико Търново

"Трудно се влиза в поделенията по онова време, спомня си Иван Григоров. - Имахме протекцията на висш генерал, за да може да правим репортаж за жените в българската армия. Така успяхме да влезем във Военната академия във Велико Търново в края на 1988 година."

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Първото впечатление е, че дамите са много амбицирани да вършат добре задълженията си.

"Обучението бе сериозно, а в погледите на жените се виждаше амбиция да се докажат. А и някак добре приемаха факта, че ще бъдат снимани", разказва още Иван Григоров.

Така пред обектива застава Светла от Хасково и показва талисмана си, след като се е представила отлично на състезание по стрелба.

Светла от Хасково показва талисмана си

Снимка: Иван Григоров

Както пише и в репортажа, преди да разчита на късмета си, Светла първо се уповава на себе си.

Условията в един армейски порядък

Дисциплина, организация и много занятия - от учебни, до бойни. И, да - в Димитровската стая (б.р.- общото помещение) дамите са имали цветен телевизор и видео. Повече от добре за онова време.

Но за какво се говори в редиците на армията, когато там има жени? И тази тема не убягнала от ушите на журналистите, отишли за репортажа. Въпросът е бил на границата да стане екзистенциален - колко трябва да се големи обеците на жените в армията? Това е в рамките на шегата, разбира се.

В спалните помещения на момичетата не е лесно да се влезе, но това не важи за Иван Григоров. Все пак има разрешение от генерал.

Снимка: Иван Григоров

Командирът на взвода няма право да влезе просто ей така в дамско спално помещение, ако не е предупредил по-рано своя заместник - Цветелина. Но за журналистите е друго, те могат, защото трябва да снимат.

Интересен момент от живота на жените по това време в редиците на българската армия е това, че за да бъде назначен мъж капитан, който да отговаря за дамите, трябвало съпругата му (б.р-на капитана) да даде съгласие.

Иначе порядките за жените не са по-различни от тези за мъжете. Ставане сутрин в 5,30 часа. Може по желание да се направи крос, а след това е задължителната аеробика. Закуска и започват занятията, включително и тези по бойни изкуства.

Снимка: Иван Григоров


Ситуацията днес

Жените в българската армия днес са 16-17% от военнослужещите. Статистиката нарежда страната ни в челните позиции сред останалите държави-членки на Алианса.

Присъствието на жени в армейския строй отдавна не се приема като явление, будещо сензация. По темповете си на развитие и съдържание статутът на българските жени военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при упражняване на професията на военнослужещ. Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички права, с които се ползват и колегите им мъже.

Снимка: Иван Григоров


Жените военни в чуждестранните армии

Родината на идеята за феминизация на армията е Великобритания. Още през 1653 г. в Англия се появяват първите женски военни болници, в които работят жени-войници. През 1917-1919 г. в състава на английските въоръжени сили са сформирани Женски кралски военновъздушни сили, Кралски спомагателен корпус на ВМС и Женски легион на секцията по автотранспорт с общ числен състав 100 хиляди души.

За първи път наравно с мъжете като пълноправни военнослужещи със съответния социален статус без никакви ограничения жени започнаха да служат в армията на Канада през 1895 година.

Втората световна война рязко увеличи броя на жените във войските. Във въоръжените сили на Великобритания служат 225 000 жени, в американската - 450-500 хиляди, в немската - около 500 000, а в Съветската армия повече от 800 000, от които 80 000 имаха офицерски звания.

През 1975 година в Германия на дамската половина от населението е предоставено правото да служат в медицинските части на Бундесвера, а малко по-късно и във военните оркестри. С решение на Европейския съд от 2001 година на жените в Германия е открит достъп до всички военни специалности във всички видове въоръжени сили и родове войски, включително в десантните войски, подводния флот и ВВС.

Снимка: Иван Григоров

В Италия едва през 1999 година е приет закон, който разрешаваше на жените да служат във въоръжените сили. Законът допуска италианките да служат във всички подразделения на армията, освен в подводния флот и силите със специално предназначение. Днес повече от 10 000 италианки са на военна служба. В сухопътните войски те са 6,3% от личния състав, във ВМС - 3,8%, във ВВС - над 1,6%.

В Израел от 1948 г. е създаден Женският корпус на армията. От 1959 г. израелките подлежат на задължителна военна служба. През 1995 г. чрез Върховния съд на страната жените на Израел придобиват правото да служат във ВВС. През 2000 г. е приет закон, който ги допусна на служба и в бойни подразделения. Понастоящем на женската половина на Обетованата земя са достъпни 90% от военните специалности и около 33% от числеността на армията на Израел съставляват дамите. Пехотният батальон "Каракал", който охранява южната граница на страната, на 70% се състои от жени.

В Турция от 1955 г. приемат жени във военните академии, а от 1957 г. те имат право да получават офицерски звания. В днешни дни във войските на Турция служат обаче едва 1600 представителки на женската част от населението.

Американките най-активно се присъединяват към армията

В началото на 2012 г. става факт докладът на Комисията по осигуряване на равни права на военнослужещите (създадена през 2009 г.), който предлага да се вдигнат всички забрани за жени-военнослужещи да участват пряко в бойни действия.

Статутът на пълноценни военнослужещи американките получават едва в средата на миналия век, когато в Пентагона през 1942 г. е формиран Женски спомагателен корпус. През 1967 г. са премахнати действащите ограничения за количествените норми за призоваване на жени в армията, за заеманите от тях военни длъжности и за получаване на звания. През 1993 г. жените получават правото да служат и във ВМС и ВВС, а от 2011 г. те могат не само да управляват бойни самолети, да служат на корабите, но и да бъдат в екипажите на подводните лодки, в т.ч. и на подводни лодки-ракетоносци.

PS: Редакцията на Dir.bg призовава онези дами, които се разпознаят на снимките, да се свържат с нас и да разкажат, ако имат желание, за времената, когато са облекли военната униформа.