Палестинското движение Хамас не може да освободи заложниците, докато не бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, заяви представителят на делегацията на Хамас в Москва, Абу Хамид, пише в. "Комерсант".

Според него организацията е заявила намерението си да освободи "цивилните пленници" още от първите дни на войната, но се нуждаела от време, за да открие всички, които са се озовали в ивицата Газа на 7 октомври.

"Стотици цивилни и десетки бойци от различни палестински групировки влязоха в териториите, окупирани през 1948 г., и след падането на израелската дивизия "Газа" заловиха десетки хора, повечето от които цивилни, и ни трябва време, за да ги намерим в ивицата Газа и след това да ги освободим", казва той.

Абу Хамид е подчертал, че тази задача изисква спокойна обстановка. "Израелските бомбардировки досега са убили 50 затворници", добави той.

Представителят на групировката също така разкри, че по време на посещението си в Москва делегация на Хамас е представила на "руските си приятели картина на причините за нападението от 7 октомври". "Руската федерация е приятелска страна за палестинския народ и поддържа отношения с всички представители на палестинския народ. Винаги сме готови да се консултираме с нея по различни въпроси", добави той.

Същевременно руското външно министерство съобщи, че на среща с един от лидерите на Хамас Абу Марзук в Москва са обсъдили "освобождаването на чуждестранните заложници, държани в ивицата Газа". Освен това са повдигнали "въпроси, свързани с осигуряването на евакуацията на руски и други чуждестранни граждани от територията на палестинския анклав".

В изявлението на министерството Хамас се нарича "ислямско съпротивително движение", а един от идеолозите на групировката, Абу Марзук, - "член на политбюро" на движението.

В изявлението на външното министерство не се посочва кой точно е участвал в разговорите с Абу Марзук. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не са планирани контакти на Владимир Путин с делегацията на Хамас.

Освен Абу Марзук, на 26 октомври в Москва пристигна и иранският заместник-министър на външните работи Али Багери Кани. Той е провел разговори със заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, с друг заместник-министър, Михаил Галузин, и със специалния представител на руския президент за Близкия изток, Михаил Богданов.

Според изявление на Министерството на външните работи на срещата с Богданов "регионалният дневен ред е бил подробно обсъден с акцент върху безпрецедентната ескалация в зоната на палестинско-израелския конфликт. Същевременно беше потвърдена необходимостта от прекратяване на военните действия в и около ивицата Газа и бързо предоставяне на хуманитарна помощ на засегнатото палестинско население".

Израел разкритикува Москва за това, че е приела делегацията на Хамас - ден след като Русия наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща Хамас за нападението от 7 октомври.

На 7 октомври Хамас атакува Израел. Под прикритието на ракетен огън бойците на движението навлязоха в израелска територия. В резултат на това бяха убити повече от 1400 души и хиляди бяха ранени. Над 200 души бяха взети за заложници в ивицата Газа. Движението Хамас твърди, че не е действало самостоятелно. След неговия пробив на израелска територия са навлезли бойци от друга палестинска групировка - "Ислямски джихад", както и палестинци, които не са свързани с една или друга групировка. В отговор Израел започна военна операция срещу Ивицата Газа, при която по данни на палестинското министерство на здравеопазването са убити около 7000 палестинци и са ранени около 19 000 души.