Медиците около президента Доналд Тръмп са му предоставили няколко различни лечения, след като той бе диагностициран с Covid-19. Включително и с лекарство, което е все още в експериментален стадий. Всичко това е направено с надеждата да се облекчат симптомите и евентуално да се съкрати ходът на заболяването, предава CNN.

Въпреки че остават много въпроси относно състоянието на президента и кога за първи път е диагностициран с коронавирус,  ето какво е разкрито досега за това с какво е лекуван - и кога.

Терапия с моноклонални антитела на Regeneron

В петък следобед от Белия дом заявиха в писмо, че президентът Доналд Тръмп е бил лекуван с 8-грамова доза от експерименталния коктейл за терапия с антитела, направен от биотехнологичната компания Regeneron.

За да направят своята моноклонална терапия с антитела, учените избрали две антитела, които най-добре неутрализират версия на новия коронавирус в лабораторията.

Антителата са протеини, които тялото произвежда за борба с инфекцията. Учените копирали тези две антитела, за да направят лечение за Covid-19.

Изследваният коктейл, известен с името си REGN-COV2, е в клинични изпитвания от юни. Скоро компанията обяви ранни данни от проучване с 275 пациенти, които не са лежали в болница, което показва, че лечението е безопасно и изглежда намалява вирусните нива и подобрява симптомите. Данните не са били рецензирани.

Най-големите подобрения са наблюдавани при пациенти, които не са установили естествен отговор на коронавирусната инфекция.

"Изглежда, че лечението намалява нуждата от медицинско наблюдение на пациенти, които обаче не са били достатъчно тежко болни, за да бъдат хоспитализирани, твърдят от Regeneron. - Ще трябва да се анализират повече данни за пациентите, за да се знае със сигурност колко добре работи лечението."

Терапията на Regeneron още не е одобрена за употреба и не е получила разрешение за спешна употреба от Американската агенция по храните и лекарствата, но от Regeneron водят преговори с регулаторите, за да се види дали от Агенцията по лекарствата ще обмислят процедура.

Базираната в Ню Йорк компания потвърди, че е доставила лекарството по искане на лекарите на президента, но не уточнява кога е получила искането.

"Има ограничени продукти за заявки за употреба, които са одобрени при редки и "изключителни обстоятелства" за всеки отделен случай", казват от компанията в изявление, публикувано в петък.

Тези искания трябва да бъдат инициирани от лекар. Някои могат да получат лечението като част от клинично изпитване, където могат да получат терапията или плацебо или фиктивно лечение.

Ремдесивир

"Президентът Тръмп е получил петдневен курс с антивирусното лекарство ремдесивир", каза един от лекуващите го лекари по време на брифинг в събота.

Лечението има за цел да съкрати времето за възстановяване на пациентите с Covid-19.

"Той получи първата си доза интравенозно ремдесивир и нашият план е да продължим петдневен курс за лечение", каза д-р Брайън Гарибалди, един от екипа медици, лекуващи Тръмп в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд".

В клинично изпитване, което е във фаза 3, е установено, че ремдесивир ускорява възстановяването при средно болни пациенти с пневмония от Covid-19.

Такива са резултатите, публикувани в медицинското списание JAMA през август.

Проучването включва близо 600 пациенти, разпределени на случаен принцип да получат настоящия стандарт на грижа за лечение на Сovid-19:

- петдневен курс на ремдесивир в допълнение към настоящия стандарт на грижа
- или 10 дни от лекарството плюс грижи

Възстановяването на всеки пациент е проследено и изследвано.

Проучването установява, че пациентите с умерен Covid-19, които са получили петдневен курс на ремдесивир, са по-склонни да се подобрят след 11 дни в сравнение с тези, които са получавали само стандартни грижи.

През май ремдесивир стана първата лекарствена терапия, получила разрешение за спешна употреба срещу Covid-19 в САЩ.

Агенцията по лекарствата (FDA) първоначално разреши спешната употреба на ремдесивир за Covid-19 през май, но само за лечение на пациенти с тежък коронавирус, които се нуждаят от допълнителен кислород или механична вентилация, за да подпомогнат дишането си.

След това на 28 август FDA разшири разрешението за спешна употреба на ремдесивир на всички пациенти, хоспитализирани с Covid-19, независимо от тежестта на тяхното заболяване.

Този тип разрешение от FDA означава, че лекарите могат да прилагат лекарството на своите пациенти с Covid-19 като спешно лечение.

Дексаметазон

Президентът Тръмп е получил и кортикостероидното лекарство дексаметазон в събота, след като нивото му на кислород в кръвта временно се понижи. Това заяви лекарят от Белия дом д-р Шон Конли по време на брифинг в неделя.

"Решихме, че в този случай потенциалните ползи в началото на курса вероятно надвишават рисковете", каза Конли.

Д-р Рошел Валенски, ръководител на клиниката по инфекциозни болести в Масачузетската болница, заяви, че използването на дексаметазон за грижите на Тръмп е било по-скоро като предпазна мярка.

"Като цяло, започвате дексаметазон, когато започвате да се притеснявате, че се насочвате по грешен път, казва Валенски. - Не ми е ясно защо биха му дали това, ако не се нуждаеше от допълнителен кислород."

Лекарството обикновено се дава на пациенти, които са на допълнителен кислород или нуждаещи се от вентилация.

В Съединените щати дексаметазонът се използва за лечение на някои пациенти с Covid-19 от ранните етапи на пандемията, но някои лекари преди това предупреждават, че "това не е лечение за леко заболяване".

През юни предварителните резултати от голямо проучване в Обединеното кралство установи, че режимът на ниски дози на дексаметазон за 10 дни намалява смъртността с 1/3 сред хоспитализираните пациенти, нуждаещи се от вентилация.

Това проучване включваше около 6400 хоспитализирани пациенти с Covid-19, една трета от които получиха дексаметазон, а останалите продължиха лечението с обичайния стандарт на грижи в болниците.

В ранното проучване дексаметазон се предоставя в доза от 6 mg веднъж дневно в продължение на до 10 дни  - или като инжекция, или перорално. Изследователите не съобщават за сериозни нежелани реакции сред пациентите.

Националният институт по здравеопазване казва в своите насоки за лечение на коронавирусни инфекции, че "пациентите с тежък Covid-19 могат да развият системен (на целия организъм) възпалителен отговор, който може да доведе до засягане на белите дробове и мултисистемна органна дисфункция".

На база резултатите от това проучване, експертна група препоръча да се дава дексаметазон на пациенти с Covid-19, които се нуждаят от кислород.

"Медицинският панел препоръчва да не се използва дексаметазон за лечение на Covid-19 при пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород", гласят насоките на Здравния институт на САЩ (NIH).

В проучването на дексаметазон около 23% от пациентите, получили медикамента, са починали, в сравнение с около 26% от тези, които не са го взимали.

"Не се забелязва голяма полза от медикамента сред участниците, които не се нуждаят от кислородна терапия", твърдят още от NIH.

Има и причина за това - лекарството намалява възпалението, но по този начин може да наруши способността на организма да се бори с инфекцията.

Стероидите са широко достъпни и вече често се използват за лечение на тежко болни пациенти с Covid-19.

Допълнителен кислород

След като съобщи пред репортери в събота, че Тръмп "не е на кислород в момента", лекарят в Белия дом Конли каза по време на брифинг в неделя, че президентът е получил допълнителен кислород и е имал два епизода на преходни спадове в нивото на кислорода.

"Късно в петък президентът имаше висока температура и насищането му с кислород преходно спадаше под 94%", каза Конли.

Нормалното ниво на насищане с кислород в кръвта е 95% или по-високо.

"Първоначално президентът беше категоричен, че не се нуждае от кислород. Нямаше задух. Беше уморен, имаше треска и това беше всичко", каза Конли.

Президентът обаче получи кислород.

"И след около минута, само с два литра, нивата му на насищане се върнаха над 95%. Той остана на това около час, беше изключен и си отиде", каза Конли.

Кислородната терапия или подаването на допълнителен кислород е лечение, което доставя кислороден газ на пациенти, които могат да имат затруднения с дишането.

Кислородът може да бъде доставен през тръби, поставени в носа, маска за лице или тръба, поставена в трахеята.

NIH отбелязва, че хипоксемията (ниското ниво на кислород в кръвта) е често срещана при пациенти с Covid-19.

Цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и ежедневен аспирин

В петък следобед д-р Конли заяви, че Тръмп също е приемал цинк, витамин D, лекарството срещу стомашни киселини, мелатонин и всеки ден аспирин.

Цинкът е хранително вещество, естествено намиращо се в организма, което помага на имунната система да се бори с външни бактерии и вируси. Но докато цинковите добавки често се приемат, за да се намали продължителността на настинките, няма доказателства, че те могат да се използват за лечение на Covid-19.

FDA е издала предупредителни писма до някои компании, които са се опитали да твърдят, че има връзка между техните цинкови продукти и намаления риск от Covid-19.

Ефектът на витамин D върху Covid-19 може да бъде преувеличен. Ето какво знаем:

Що се отнася до витамин D, той е полезен за здравето на костите и може да се абсорбира чрез храна, слънчева светлина и добавки и е подходящ за хора с дефицит -

но няма доказателства, че витамин D директно ще намали риска от Covid-19.

FDA също така е издала предупредителни писма до някои компании, които твърдят и продават своите продукти с витамин D, че така може да се намали риска от Covid-19 или да се лекува.

Приемът на твърде много витамин D пък може да доведе до токсично натрупване на калций в кръвта, което води до объркване, дезориентация и проблеми със сърдечния ритъм, както и болки в костите, увреждане на бъбреците и болезнени камъни в бъбреците.

В писмото на Белия дом се отбелязва също, че президентът приема фамотидин, често използван за лечение на язва, киселини и лошо храносмилане, като намалява количеството киселини в стомаха.

"Десет пациенти с Covid-19, които приемаха лекарството, докато лекуваха заболяването си у дома, може да са получили облекчение", твърди проучване, публикувано през юни в медицинското списание Gut.

Фамотидинът е активната съставка в Pepcid AC.

Необходими са повече изследвания, за да се определи ефикасността на фамотидин за потенциално лечение с Covid-19.

Мелатонинът също е даден на президента и са необходими повече изследвания, за да се определят потенциалните му ползи за пациентите с Covid-19, но някои проучвания показват, че може да помогне на пациенти с Covid-19, които също имат диабет и затлъстяване.

Документ, публикуван в European Journal of Pharmacology, прави преглед на публикувани по-рано проучвания върху мелатонина - хормон, който мозъкът произвежда - и неговите ефекти върху вирусите, затлъстяването, диабета и възпалението.

"Съществува обща тенденция между увеличения брой на заразените с SARS-COV-2 случаи и ниските нива на кръвен мелатонин при пациенти с хронични метаболитни заболявания и възрастни хора", пишат изследователите от университета Мансура в Египет.

"Способността на мелатонина да намалява вирусни инфекции при пациенти със затлъстяване и диабет се дължи на неговите характеристики като мощни антиоксидантни ефекти, подобряване на ендогенната антиоксидантна система, имуномодулираща и силна противовъзпалителна способност", пишат изследователите.