"Притесняват ме обясненията на бащата, има нелогични неща в неговите действия, които може да са свързани с битието и състоянието му. Има забавяне на подаването на информация към органите на МВР от страната на бащата и близките на момчето. От психологическа гледна точка бащата твърде спокойно обяснява цялата ситуация, това би трябвало да се вземе предвид. Толкова дълъг период от време, ако детето не е приютено някъде, е най-вероятно да излезе с трагичен резултат", заяви в "Денят започва" по БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

Пети ден продължава безпрецедентната акция по издирването на 12-годишния Александър от Перник, който от петък е в неизвестност. Продължават и да постъпват сигнали за евентуалното засичане на детето от граждани, но без резултат. 

По думите му при такава огромна организация би трябвало да се предполага, че детето не се е отдалечило много от мястото на изчезване.

"При такава обстановка е много трудно да се претърси всеки метър в планината. Не може да се каже, че едно изчезване е без никакви следи, въпросът е да се фиксират обстоятелствата, при които е изчезнало детето", допълни Ботьо Ботев.

Той коментира, че гражданската реакция е спонтанна, което прави впечатление. Това е нещо изключително, тези хора заслужават благодарност, независимо от резултата, подчерта криминалистът.

"Фактът, че е не се е стигнало до резултат не означава, че нещата не се вършат правилно и организирано", каза още Ботьо Ботев и поясни, че не изключва всякакви версии.

Криминалният психолог Тодор Тодоров заяви пред bTV, че също не е оптимист, че детето ще бъде намерено живо. 

"За да изчезне едно дете има три варианта - два от тях са свързани с насилствено престъпление, а третият - нещастен случай. Не съм оптимист, че детето ще бъде намерено живо", заяви Тодоров. 

"Важно е хората, които последни са били с детето да дадат обстойни показания, които да бъдат проверени. Много е важно да е 100% ясно, че това, което се казва, че се е случило - то да се е случило", подчерта той.

Според него всички доброволци трябва да имат добра координация и обясни, че едни и също места трябва да се проверяват всеки ден.

"При положение, че вече пет дни в недобро време Александър го няма - не съм оптимист за успешното намиране на детето живо", коментира криминалният психолог.

Тодоров допълни, че при повечето случаи на изчезнали хора, по които е работил, е ставало дума за убийство.