Не е нормално да идем пети път на избори, но ако се стигне до тях, трябва или да има кабинет, или да се мисли за промяна на системата. Това заяви от Ямбол бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не е нормално да идем пети път на избори. С машините включително, ние сме изхарчили един милиард лева. Представяте ли си тези пари да влязат в Ямбол, какво ще се случи с този град? Нови избори са още около 80 - 100 млн. лева. Представете си тези пари да влязат в град като Ямбол? Какво ще се случи с този град?", коментира Борисов, цитиран от БТА.

"Вече след пети избори или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли за промяна на системата", категоричен беше бившият премиер.

Според Борисов мигрантският натиск на българо-турската граница се дължи на две години бездействие, сега темата отново се поставя на най-високо ниво.

По думите му, докато Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, мигрантският натиск се е увеличил, защото е имало бездействие по отношение на граничната ограда и състоянието й. Сега по думите на Борисов има възстановяване на разговорите с турската страна по въпроса и затова той е оптимист, че проблемът ще се реши.

Президентът Радев отиде в Турция, срещна се с Ердоган - темата за миграцията бе поставена, Вежди Рашидов отиде в Турция, срещна с Ердоган - темата за миграцията бе поставена, делегация от Турция е в Народното събрание - темата за миграцията бе поставена, изброи Борисов, но добави, че тези разговори са се забавили с две години.

Преди две години имахме нула миграционен натиск, каза още лидерът на ГЕРБ и заяви, че това се дължи на лични ангажименти от страна на турския президент и на председателя на Европейската комисия.

По темата говори и бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов. Не можеш две години да не си правил нищо по съоръжението и да искаш то да върши работа, каза той по повод лошото състояние на оградата по границата и намеренията на служебното правителство да направи ремонти и модернизация на техническото съоръжение. Според Маринов, още когато оградата е преминала за стопанисване към Министерството на вътрешните работи (МВР) е станало ясно, че няма да има финансов ресурс за поддържането й.

В състава на МВР има сили, които могат да се справят с мигрантския поток, но няма качествени политически и професионални ръководители, които да управляват противодействие на този натиск, смята Христо Терзийски, бивш министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ.

Относно връчването на третия мандат за съставяне на редовно правителство, Борисов заяви, че единствената работеща и възможна коалиция е евроатлантическата. По думите му и в сегашния парламент такава конструкция от ГЕРБ - СДС, "Демократична България" (ДБ), "Български възход" и ДПС работи успешно за приемане на важни законопроекти.

"Ние не харесваме никоя партия. Затова сме изградили ГЕРБ. Припознали сме историята на СДС и затова сме заедно. Срещу всяка една партия имаме критики, но това е демокрацията. Считам, че ако мандатът се даде на ДБ, все още има шанс. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и последните изказвания на вицепрезидента Илияна Йотова, че е логично третият мандат да отиде при политическа формация, която да продължи политиките на служебното правителство:

"Може би БСП, защото в предишното служебно правителство беше Янаки Стоилов, сега е Крум Зарков, Весела Лечева, Явор Гечев, това са все висши кадри на БСП. Стефан Янев пък е бил два пъти служебен премиер. За да сложиш някого за премиер, трябва да ти е близък и да имате еднакво мислене, а и ти е бил секретар толкова дълго време", каза Борисов.

"Ние няма как да подкрепим БСП, но уважаваме доста от политиките, които те водят", отговори на журналистически въпрос той.

По казуса "Нексо" лидерът на ГЕРБ подчерта, че трябва някой все пак да поеме вината.

"Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститорите парите, които е взела. Англичаните също ги разследват. На много места извън България се работи. Намесени са и израелските служби", посочи Борисов.

"Опорката от днес е "кал и каскети" - едва ли не, че ние им го причиняваме. Не сме виновни ние за злоупотребите", коментира лидерът на ГЕРБ думите на депутата от ПП Настимир Ананиев.