Белият дом е преустановил практиката да публикува резюмета от телефонните разговори на президента Доналд Тръмп със световни лидери, съобщи CNN, като се позова на два източника, запознати със случая. С това се слага край на практика, установена от администрациите и на републиканци, и на демократи.

Не е известно дали спирането е временно или постоянно. Говорител на Белия дом отказа коментар.

Решението идва в момент на остро поставяне на въпросите за това какво се е говорело по време на срещата на Тръмп с руския президент Владимир Путин в Хелзинки, изтъква CNN.

Официалните съобщения, представящи разговорите на президента с чуждестранни лидери, (които във Вашингтон наричат "readouts") дават възможност на администрацията сама да опише, както намери за добре, разговора на най-високо ниво между двете страни, отбелязва CNN. Често със сухи описания, единствено само съобщение, че е проведен телефонен разговор. Тези съобщения все още ги има - но "вътрешно".

Медията отбелязва, че Тръмп е провел поне два разговора с държавни ръководители през последните две седмици - с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Белият дом потвърди за разговорите, едва след като за тях съобщиха чуждестранни медии, но отказа да даде подробности.

Членът на Съвета за национална сигурност в администрацията на Джордж У. Буш - Майкъл Алън, коментира, че с прекратяването на практиката да се представят резюметата се губи важен аспект от дипломацията - публично да бъде обявен президентският телефонен разговор.

CNN посочва и практиката за провеждането на такива внимателно координирани от съветниците по национална сигурност разговори: лидерите се затварят в специални зали, понякога слушат и помощници. После се публикуват изявления, които обаче могат да се различават.

Такъв е примерът с разговор между Тръмп и Джъстин Трюдо от април 2017 г.

"Президентът Доналд Тръмп и канадският премиер Джъстин Трюдо разговаряха днес и обсъдиха търговията с млечни продукти в Уисконсин, Ню Йорк и на други места. Това беше много приятелски телефонен разговор", се казва в съобщението за разговора на Белия дом.

Канцеларията на премиера Трюдо обаче пусна по-подробно (и откровено) съобщение: "Премиерът и президентът потвърдиха важността на взаимноизгодните търговски отношения между Канада и САЩ. Министър-председателят отхвърли неоснователните твърдения на американското министерство на търговията по въпроса за иглолистния дървен материал, както и решението да бъдат наложени вносни мита."

САЩ наложиха мита от 3,02 до 24,12% за канадските доставчици на дървен материал. През 2016 г. САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 млрд. долара.

Тони Блинкен, заместник държавен секретар в администрацията на Барак Обама от 2015 до 2017 г., изтъкна две основни причини защо е важно публикуването на резюмета след телефонните разговори между световни лидери.

"Едната е прозрачност", каза Блинкън пред CNN. "Има публичен интерес от тях - да се знае с кого говори президентът и за какво говори. И второ - тези резюмета спомагат за оформянето на нашето мнение, на нашата позиция. Ако не го правим, а го прави само другата страна в разговора, то тяхната позиция ще надделее, ще е по-силна."

CNN завършва с припомняне за пестеливото, с две изречения, съобщение след телефонния разговор през месец май между Тръмп и френския президент Еманюел Макрон. В изявлението се подчертава само "споделената ангажираност на Тръмп и Макрон за мир и стабилност в Близкия изток". А целият свят разбра за опита на Макрон да убеди Тръмп да остави САЩ в иранската ядрена сделка.

По-късно Макрон разпалено убеждаваше за това и Тръмп - този път очи в очи, а и двете камари на американския конгрес - които се събраха в чест на френския президент.

Конгресът се събира само "за съюзници", както се изрази по друг повод най-високопоставеният републиканец - Пол Райън - председател на Камарата на представителите. Вчера той каза това във връзка с евентуалното посещение във Вашингтон на Владимир Путин - преди края на годината, както вече планира Белият дом. Тоест двете камари нямало да се съберат за реч на руския президент.