Ако изборите бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика с резултатите от отминалите наскоро избори. ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" - 20,8%, ДПС - 13,1%, "Възраждане" - 10,5%, БСП - 9,4%, "Демократична България" - 8%. "Български възход" е около бариерата с 4,5%, а под нея остава "Има такъв народ" с 3,1%. "Изправи се, България" и ВМРО са около един процент, съответно с 1,3% и 0,9%.

По традиция, в следизборни ситуации картината на общественото мнение запазва инерцията от самите избори с минимални отклонения, а понякога - и с продължаваща инерция нагоре или надолу за формациите, които са отбелязали приятно или неприятно впечатляващ за своята ниша резултат. Явно обаче и в месеца след изборите, не са произтекли особени размествания на силите. Такива обаче могат да произтекат, ако наистина се стигне до избори - вижда се, че в последните няколко изборни вълни понякога има бързи мобилизации в една или друга посока, които биха се откроили още повече на фона на предполагаемо ниско гласоподаване.

Моментната картина е от независимата представителна ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено "лице в лице" с таблети между 29 октомври и 6 ноември сред 809 пълнолетни българи.

Снимка: Галъп

В едни нови избори едва ли може да се очаква висока активност. 38% са онези, които казват, че биха гласували твърдо. 3,7% от тези, които твърдо възнамеряват да гласуват, казват, че биха гласували с "Не подкрепям никого". Явно популярността на тази опция се откроява след сравнително високия неин дял в последните избори.

Бяха зададени и три експериментални въпроса - техните данни не бива да се четат като фиксирани обществени нагласи, а по-скоро като ориентировъчна картина на обществените инстинкти, доколкото става дума за бъдещи или хипотетични ситуации. Бяха проверени предпочитанията в настоящата ситуация: да се състави правителство, дори с компромиси, или да се проведат нови парламентарни избори. Беше проверено и отношението към идеята да се въведе форма на президентска република. За пореден път бяха проверени и нагласите към въвеждането на еврото у нас.

56% от запитаните избират опцията "Предпочитам да се състави правителство, дори с компромиси", пред 26,7%, които избират "Предпочитам да се проведат нови парламентарни избори". Останалите не могат да отговорят.

Снимка: Галъп

Снимка: Галъп

Правителство предпочитат мнозинства от близо 80% от привържениците на ГЕРБ, над 60% от тези на ДПС, близо 60% от поддръжниците на ПП, над половината от тези на БСП. И при ДБ искащите правителство не са значим дял, макар като цяло дяловете "правителство" и "избори" да не показват голяма разлика. Голямото изключение е "Възраждане" - където мнозинство от близо 60% са за нови избори. Разбира се, натрупванията по електорати в една социологическа извадка не са толкова големи (особено при по-малките партии), че да се правят финални изводи, но данните в общи линии доказват вече наблюдавани тенденции - които бяха уловени и в екзит пол.

В България трябва да се въведе форма на президентска република, по-скоро се съгласяват 24,5% от попитаните, но 47,5% са по-скоро несъгласни. Като цяло, идеята явно не събужда обществено въодушевление. Това потвърждава и предишни данни на агенцията. Следва да се отбележи, че запознатостта с детайлите по тази тема не е висока. Цели 28% не могат да преценят.

Измежду основните електорати преобладава несъгласието с идеята, а сериозното изключение е този на БСП, където приблизително равни дялове са "за" и "против". Разбира се, отражение в тази тема оказва и отношението сред различните електорати към действащия президент Румен Радев.

 

Снимка: Галъп

По традиция, перспективата за въвеждане на еврото извиква известна обществена тревога. 55,9% у нас са несъгласни, че България трябва да въведе еврото, а 28,1% са съгласни. 16% не могат да преценят. Този тип нагласи у нас са стандартни от години и не представляват изненада.

Любопитното е, че електоратът, който е в най-голяма степен "за", е този на ГЕРБ, докато всички останали, дори този на ПП показват по-скоро неохота. При "Възраждане" и особено БСП тя клони към единодушие. Разбира се, едва ли политическите предпочитания са единствен основен фактор. Личи си, че желанието да се въведе еврото намалява с възрастта и расте с доходите. По всичко личи, че е нужна особено ясна разяснителна кампания за еврото, която да преодолее обществените страхове.

Снимка: Галъп

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 6 ноември сред 809 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.