С навършването на 500 дни от встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп приключва встъпителния период на неговото управление. Време е за оценки и анализи. Първата оценка си даде сам Тръмп - според неговите думи по повод изминалия период той е постигнал повече, отколкото който и да е друг американски президент.

Сред своите постижения той изброи проведената през миналата година данъчна реформа, увеличаване на бюджета на пентагона и развитие на въоръжените сили на САЩ, намаляване на престъпността и съкращаване на нелегалната имиграция. Разбира се, не бе забравена и икономиката-нейният ръст бе отчетен също като сериозно постижение на новата администрация.

Военните получиха повече пари

Снимка: Shutterstock

Въпреки това обаче днес, 17 месеца след влизането си в Белия дом, Тръмп си остава противоречива фигура, анализира "Гласът на Америка". Според социологическите проучвания 52.8% от избирателите в страната са недоволни от свършеното, а своето задоволство от работата му изразяват 44.4%.

Продължават разследванията за връзките на хора от неговия предизборен щаб с Кремъл и възможно възпрепятстване на правосъдието, ръководени от спецпрокурора Робърт Мюлер.

Президентът-победител

Снимка: БТА

Самият Тръмп в едно от посланията си в Туитър написа: "Както казват многочислените експерти в юридическата сфера, имам пълното право да се помилвам, но защо ми е да го правя, след като не съм извършил нищо лошо".

Президентът остава по-популярен сред хората, подкрепящи Републиканската партия в САЩ. На обратното мнение са демократите и независимите от партийни пристрастия избиратели. Но и сред републиканците той има сериозни критици, като сенатор Джон Маккейн например.

 

Сред неуспехите на Тръмп е и несполуката му с Обамакеър, здравната реформа на предшественика си, която той се беше заканил да отмени напълно. Въпреки това много от нейните изисквания бяха изхвърлени по административен път. Според самия президент, този неуспех се дължи на един човек-сенатор Маккейн.

 

Среща с Меркел, противоречията остават

Снимка: БТА

Сега е ясно, че Тръмп ще се кандидатира и на следващите избори за президент на САЩ през 2020 година. Какви ще са резултатите е трудно да се прогнозира, защото до голяма степен негов успех или неуспех ще зависят от опонента му от демократическата партия. А и дотогава има много препятствия пред американската администрация-най-близкото е срещата на Тръмп с Ким Чен-ун. Ще има ли резултат от тази среща или просто Ким ще пробие изолацията си в света и ще продължи по-старому, това може да увеличи или намали популярността на президента на САЩ.

Президентът и децата-типично за американските традиции

Снимка: Shutterstock

Търговската война с ЕС, първите изстрели на която вече бяха дадени също е проблем, който трябва да се реши, все пак в Европа са най-добрите приятели и съюзници на Америка. Ако прибавим и вече взетите решения на Канада и Мексико да въведат насрещни мита за американски стоки в отговор на митата за стомана и алуминий, нещата стават сериозни.

И накрая, но не на последно място, какво ще стане с отношенията между Вашигтон и Москва. Появиха се информации, че се готви среща между двамата лидери, но явно това е въпрос на бъдещето. Ще има ли нови санкции срещу руски компании и приближени на Путин, ще има ли ефект от вече наложените санкции - все въпросителни, които са в състояние да променят нагласите на американците към президента.