Днес се навършват 22 години от атаките на 11 септември срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона в щата Вирджиния и Шанксвил, Пенсилвания - атентатите с най-много жертви на американска земя в историята на САЩ.

19 джихадисти, повечето от които саудитци, отвлякоха четири търговски самолета. Освен двата, които се разбиха в кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Трети самолет се блъсна в Пентагона край Вашингтон, нанасяйки тежки поражения, а четвърти се разби в полето в Шанксвил, Пенсилвания, след като пътниците и екипажът се сражаваха с нападателите. Смята се, че с него похитителите са имали намерение да атакуват сградата на американския Конгрес във Вашингтон.

Атентатите отнеха живота на общо 2977 души и промениха американската външна политика, както и страховете на хората. Общо при четирите атентата загиват близо 3000 души, а над 6000 са ранени. Останките на около 1000 жертви още не са идентифицирани.

Служители на Пентагона отбелязаха 22-рата годишнина от най-тежкото терористично нападение на територията на САЩ. Заместник министърът на отбраната Катлийн Хикс и други официални лица си спомниха за ужасяващите събития на специална церемония.

Снимка: Getty Images

"Събитията от 11 септември промениха нашата нация и начина, по който гледаме на националната ни сигурност. Те преобразиха всеки от нас поотделно по начини, за които не винаги говорим публично. Това отбелязване ни дава възможност да кажем на оцелелите и на тези, които са загубили любим човек, приятел или колега, че не сте сами. Ние никога няма ви да забравим", каза Катлийн Хикс, цитиран от Еuronewsbulgaria.

Снимка: Getty Images

Когато южната, а след това и северната кула на Търговския център, се срутиха оглушително, предизвиквайки кълба от огън, задушаващ сив прах и изкривена стомана по улиците на Манхатън, последствията бяха толкова екстремни, че от стотици от изчезналите не бяха открити никакви разпознаваеми следи. 1104 жертви все още не са идентифицирани, а напредъкът е мъчително бавен.

11 септември 2001 г.

Снимка: Getty Images

Останките на двама души - мъж и жена, загинали при срутването на Световния търговски център, са идентифицирани чрез ДНК анализ, съобщиха властите. С тях броят на жертвите, чиито останки са идентифицирани, достигна 1649.

Снимка: АР/БТА

"Днес, 22 години след трагичните събития от 11 септември 2001 г., ние се събираме, за да почетем живота, който загубихме. Събираме се, за да станем свидетели на проявената смелост. Да си спомним събитията от този ден с местата, където се случи тази трагедия. Кулите близнаци, тук, в Пентагона, полето в Съмърсет, Пенсилвания", каза адмирал Кристофър Грейди.

Президентът Джо Байдън ще присъства на церемония във военната база в Анкъридж, Аляска, на връщане от посещения в Индия и Виетнам. Церемонията в далечния Север на САЩ е напомняне, че последиците от 11 септември са почувствани и в най-отдалеченото кътче на страната. Байдън ще стане първият президент, отбелязал 11 септември в Аляска. Първата дама Джил Байдън се очаква да положи венец пред Мемориала на 11 септември в Пентагона.

За 8.30 сутринта местно време в мемориала-музей, посветен на терористичните атаки в Ню Йорк, ще се проведе традиционната церемония "Почит към светлината".

Снимка: Getty Images

Събитието включва традиционно четене на имената от членове на семействата на жертвите, както и минути на мълчание за всяка една от терористичните атаки поотделно. Мемориалът, намиращ се на мястото на разрушените кули, няма да бъде отворен за посетители по време на церемонията, а музеят ще бъде достъпен само за членове на семействата на загиналите и посетители със запазени билети. Тук ще присъства вицепрезидентът Камала Харис. Не се предвиждат изказвания на политически фигури. Вместо това близки на жертвите ще участват в прочитането на имената на загиналите, което обикновено продължава около един час.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В този ден "ние бяхме една страна, една нация, един народ, както и трябва да бъде. Това, което чувствахме, бе, че всички сме заедно и правим каквото можем, опитвайки се да помогнем", каза Еди Фъргюсън, началник на пожарната в окръг Гучланд, щата Вирджиния. Районът се намира на повече от 160 км от Пентагона и на три пъти по-голямо разстояние от Ню Йорк, но усещането за свързаност е вградено в местния мемориал с парчето стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Много американци ще отбележат годишнината, полагайки доброволен труд в деня, обявен от Конгреса за Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.