Успех за България на един от най-престижните ученически турнири в света за комуникации и знания в университета Йейл в Съединените щати. 13-годишният Кристиян Гълъбов от София спечели три златни медала, а българският отбор се качи на върха веднъж и взе сребро в различни категории на финала, наречен "Турнирът на шампионите" (Tournament of Champions Yale university). Той е част от надпреварата Световна ученическа купа (World Scholar"s Cup Global) и се проведе от 11 до 16 ноември, съобщава за БТА Евгени Веселинов от BulgariCA - сайтът на българите в Калифорния.

Състезанието в Йеил протече в четири основни категории (модула): дебати (всеки отбор дебатира три пъти по всички теми, от политика до поезия); писмен тест със 120 въпроса, свързани с история, науки и технологии, литература и медия, социални науки, специална област, изкуство и музика; писане на есе; визуален тест за отборно решаване.

Темата на състезанието тази година беше "Обновен Свят" (Renewed World). Финалите в университета Йейл се провеждат от 2017 г., а турнирът съществува от 2007 г., като вече е с над 700 отбора от повече от 50 държави. Регионален кръг имаше и в България през 2015 г., припомня за БТА Евгени Веселинов.

Освен Кристиян Гълъбов, който бе и знаменосец, в първия български отбор от общо три бяха още Олег Москотов и Димитър Балев. Всички заедно спечелиха и трите дебата в едноименната категория. Олег взе и индивидуално две втори места и стана подгласник на Кристиян в "Дебати" и в "Писане на есе".

В един от другите два отбора с българско участие бе Николай Коджахристов, международен тим с две деца от Турция, който взе индивидуални първо и второ място. В третия отбор са Александър, Кристина и Ю Ченг със сребро от финалите.

Гълъбов бе избран и за съдия в турнира. Заедно с седем деца от други държави той оценяваше и определяше най-добрите дебатьори.

Българчетата си тръгват от Йейл със златен и сребърен медал отборно в категория "Дебати", сребро във "Визуален тест за отборно решаване" (Scholars Bowl) и 11-то отборно място в общото класиране за международния отбор на два континента - Европа и Азия.

Тази година това е втори световен успех за Кристиян и България. През август, на състезанието в Прага той спечели осем златни медала в различни категории и така годишната равносметка става общо 12.

Кристиян Чавдаров Гълъбов е роден на 21 април 2009 г. в София.От 3-годишен учи в ЧСУ "Свети Георги" в столицата, което е и официалният представител на съзтезанието в университета в Йеил.

"Това, което ни сплотява, нас, българите, е историята ни и печелим. Подкрепата на родителите, приятелите, учителите ме държи в кондиция. В такива мащаби трябва да има много концентрация и го постигаме, защото сме сплотени и знаем какво правим. Чрез това състезание много врати ми се отвориха", сподели малко след състезанието Кристиян.