В началото на есента отново се замисляме дали да направим една от най-важните крачки в живота си – да се сдобием със собствен дом. И макар средностатистическият кандидат за ипотечен кредит да е мъж с висше образование, на около 36 години, който избира да изплати жилището си за около 20-22 години, то все повече млади хора (и дори без партньор) се решават да се отделят от родителите си. Ако вече сме сигурни, че искаме нов дом, има няколко много важни неща, които трябва да знаем:


Процент на финансиране

За покупката на собствено жилище, е добре да сме наясно още от самото начало, че, в зависимост от банката, ни е необходим процент на самоучастие между 10% и 20% от пазарната оценка на имота. Например УниКредит Булбанк дава кредит със стойност до 85% от пазарната оценка на имота, като има възможност за избор на клиента да отговаря с цялото си имущество или ограничено до размера на предоставеното обезпечение. Когато сте наясно какъв имот търсите, каква месечна вноска можете да си позволите, бихте могли да кандидатствате за предварително одобрение.

При условие обаче, че не разполагате предварително със собствени заделени средства, банката може да ви предложи различни варианти за потребителски кредит, с който да осигурите остатъка от сумата.


Валута

По отношение на избора на валута за ипотечния кредит, често се изкушаваме да теглим кредит в чужда валута, като смятаме, че ще имаме по-голяма сигурност. Но истината е, че специалистите винаги са съветвали да теглим кредит във валутата, в която получаваме заплатата си. Всяка валута, различна от евро или лев, предполага много по-голяма нестабилност и риск от покачване на лихвата.
Ако по някаква причина сме изтеглили кредит в друга валута и настъпят неочаквани промени на пазара, е добре да знаем, че по всяко време можем да превалутираме заема си.


Срок и вид на вноските

Преди да пристъпим към изтеглянето на ипотечния кредит, за всеки от нас най-важното е да може реално да види каква сума ще трябва да заделя всеки месец. Онлайн инструментът „Твоят финансов съветник“ на УниКредит Булбанк дава бързо и лесно отговор на всички въпроси в реално време. Сайтът е създаден за максимално улеснение на клиентите с интуитивен и лесен за използване дизайн. Потребителите могат да намерят информация не само за ипотечните кредити, но и за много други услуги, разделени в 9 категории: За дома, Спестявания, Плащания, Инвестиции, Автомобили, Пътуване, Здраве, Образование, Хоби. Към услугите във финансовия инструмент се предлагат депозитен, кредитен и спестовен калкулатор. Интересен раздел е така нареченият „Пътеводител“, в който е описан стъпка по стъпка процесът за кандидатстване, съдържа детайлна информация за необходимите документи, както и времето необходимо за издаването им и къде се намират съответните институции, които ги издават във Вашия град.

Онлайн инструментът за финансови консултации взима под внимание вашата възраст, семеен статус, доход, срок, за който искате да изплатите жилището си, както и дали ползвате допълнителни услуги и продукти от УниКредит Булбанк.


Ипотечен сертификат

Важен момент от покупката на нов дом с ипотечен кредит е издаването на така наречения ипотечен сертификат. Това е документ, с който банката удостоверява, че на база финансовите му възможности, даден клиент е получил одобрение за ипотечен кредит в определен размер, като кредитът ще му бъде отпуснат при изпълняването на определени условия - най-вече свързани с представянето на определени документи за недвижимия имот, който ще бъде закупен. Ипотечният сертификат е част от офертата на УниКредит Булбанк към клиентите и неговото издаване е безплатно.


Бонус допълнителни услуги и продукти

При разглеждането на различни оферти за ипотечни кредити за клиентите е от голямо значение и да вземат под внимание какви допълнителни отстъпки и продукти могат да получат.

УниКредит Булбанк предлага на своите клиенти, кредитополучатели по ипотечни кредити застраховка „Имуществена протекция“, с която те могат на преференциална за българския пазар цена да застраховат ипотекираното имущество при щети от земетресения, наводнения, пожар и природни бедствия, вандализъм, ВиК аварии и др.

Нещо изключително ценно е бързият професионален отговор, който ще получи всеки кандидат за ипотечен кредит в рамките на три работни дни.

И ако все още не сте сигурни дали е дошло време да се сдобиете с дома на мечтите си, то поне вече сте наясно и ще бъдете готови за тази важна крачка, когато й дойде времето.




Очаквайте темата този понеделник:
Кредитна карта или овърдрафт?

Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.