Като финансов продукт обаче той не се познава в детайли от голяма част от хората, които биха искали да го използват.

Лизингът е финансов инструмент, с чиято помощ физическо или юридическо лице може да придобие продукт или право на ползване за определен срок при конкретна схема на разплащане. Той се осъществява в съдействие с банкова или друга финансова институция. Според условията на договора след неговото изтичане клиентът  може да стане собственик на съответния актив.

За разлика от банкови продукти като ипотечния и потребителския кредит, при които често срещана практика е да се изисква обезпечение под формата на ипотека или гарант, при договорите за лизинг първоначалната вноска се счита за достатъчен ангажимент от страна на клиента.

Финансов лизинг

Най-разпространеният лизингов продукт за индивидуални клиенти е финансовият лизинг на автомобили. Автомобилът е собственост на лизингодателя до пълното му изплащане. След изтичане на срока на договора, клиентът решава дали да внесе сумата за пълното му изплащане и да стане собственик.

Експертите препоръчват финансовия лизинг пред заем при купуване на автомобил, тъй като при него не се изисква обезпечение. Така можем да се сдобием с нова кола, за която инвестираме минимална сума под формата на самоучастие. За клиентът остава изплащането на месечните погасителни вноски, избора на застраховател, грижа и защита на превозното средство.

Изплащането става чрез равни месечни вноски, които включват погасяване по главницата и месечна лихва върху остатъчната главница. При някои специфични случаи като например сезонния бизнес някои от големите компании на пазара се съобразяват с паричните потоци на клиента.

Застраховки

Големите лизингови компании съдействат на клиентите си при избора и сключване на специализирани автомобилни застраховки. Това са Каско, Гражданска отговорност, Зелена карта, Помощ при пътуване(Автоасистънс). Застраховката Ключове на МПС е допълнителна възможност, разработена специално за клиентите на УниКредит Лизинг. Тя е единствена на българския пазар и цели да компенсира допълнителните разходи, които застрахованите генерират, за да ремонтират или подновят ключовете си в случай на тяхната кражба или загуба, както и разходите в случай на зареждане на грешно гориво.
Клиентите, закупили автомобил на лизинг, могат да разчитат на предоставянето на полезна информация и незабавна помощ, както и на активно съдействие при настъпване на застрахователно събитие и завеждане на претенция пред застрахователите.



Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.