Най-големият производител на витамин С на ампули в Румъния - заводът в Илфов, е затворен заради разследване за производство на прекурсори. От фабриката в Румъния те са щели да стигнат и до България, съобщава Диджи 24, като цитира Разван Присада, председател на Национална агенция по лекарствата и медицинските изделия в Румъния (ANDMR), предаде БТА.

Разследването започна, след като полицаи от няколко европейски държави са открили хапчетата, идващи от Румъния. Следователите в Илфов са проследили 97 пратки, които са напуснали страната напълно легално. Част от тях са отивали във фабрика в Полша, останалите в Словакия и след това в Чехия.

След като хапчетата от Румъния достигат тайните фабрики, процесът на незаконно производство на наркотици започва. Прекурсорите са се превръщали в метамфетамин, а крайният продукт се е продавал в Германия и Япония.

По случая вече са задържани 16 заподозрени, сред които ръководителят на фабрика, бивш вицепрезидент на Румънската асоциация на фармацевтичните производители.

При обиските в Румъния разследващите са открили около три тона прекурсори, 600 000 евро и няколко документа.